Gotland rimmar med Skottland

Foto:

Politik2009-02-14 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vad glad jag blev när jag fick reda på att Gotland Whisky AB driver planerna vidare på ett gotländskt destilleri. Från bolagsstämman i veckan berättas att den första treåriga whiskyn skall säljas år 2013 under namnet Isle of Lime. Dessutom vill företaget skapa restaurang och bar på våningsplanen över destilleriet i Roma Sockerbruk.

Ett av mina högtidligaste minnen är från en resa i Skottland, när färjan gled längst med ön Islay på väg mot Port Ellen. På däck kunde man stå och se hur de världsberömda destillerierna låg som ett pärlband på öns sydkust. Ardbeg. Lagavulin. Laphroaig. Vitputsade stenhus som omgavs av en nästan magisk aura. Ja, jag tvekar faktiskt inte att ta till ordet magi. På andra delar av Islay finns fler whiskytillverkare med världsrykte. Till exempel Bowmore, Caol Ila, Bunnahabhain och Bruichladdich.
På Islays nordliga grannö Jura tillverkas för övrigt goda Isle of Jura. Är det ur det namnet man hämtat inspiration till Isle of Lime. (Lime är engelska för kalk.)

I september ska jag förresten dit igen. Jag ska också till Machrihanish på Mull of Kintyre, där jag hoppas kunna göra ett återbesök i närbelägna Campeltown på Springbanks fantastiska destilleri där man fortfarande använder mycket ålderdomliga metoder med ett fantastiskt resultat. Tillverkningen på Laphroaig tedde sig tämligen industriell vid en jämförelse.

För övrigt säljs 90 procent av Laphroaigs tillverkning till tillverkare av blandwhisky (blended). Bara en liten del säljs om så kallad single malt. Och så är det för många destillerier.
Men kan en svensk whiskytillverkare verkligen konkurrera med de skotska? Ja, det finns de som redan har lyckats. Mackmyras destilleri i Gästrikland har snabbt sålt slut på de årgångar som de redan har släppt ut på marknaden. Recensionerna har varit lysande, både i Sverige och internationellt. Det i whiskysammanhang exotiska läget kan vara en tillgång för gotländsk whisky, så länge den är god. Entusiasterna söker nya upplevelser. Själv har jag till exempel en japansk Suntory hemma i barskåpet. (Det är whiskyn som Bill Murray ska göra reklam för i filmen Lost in translation - http://tinyurl.com/6cgy9z).
Flera andra svenska whiskyprojekt ligger i startgroparna. Tre exempel är Box Destilleri i Ådalen, Spirit of Hven på ön Ven i Öresund och Grythyttan whisky.

För övrigt hoppas jag att gårdsförsäljning av alkohol hunnit bli verklighet när Gotland Whisky är redo att sälja sina första flaskor. Ja, med tanke på de gotländska vingårdarna och romtillverkarna hoppas jag på klartecken för gårdsförsäljning långt innan dess.