Naturligtvis får en sådan här satsning effekter som sprider sig som ringar på vattnet. Den mest uppenbara konsekvensen är ett lyft för besöksnäringen. Verksamheten genererar i sig besökare, men internationell uppmärksamhet kommer också att leda till att utländska resenärer lättare hittar till Gotland. Det är en del av marknaden för turism som är underutvecklad på Gotland i dag.
Ökad uppmärksamhet för Gotland gör också ön mer intressant för annan verksamhet än besöksnäring. Kring ett Gotland Ring på högvarv finns förutsättningar för exempelvis leverantörer och entreprenörer i bil- och miljöindustrin.
Jag förstår verkligen varför en biltillverkare väljer Gotland Ring som plats för lanseringen av en miljöbil. Vindkraftverken vid banan understryker budskapet. För hundratals tillresta journalister fungerar Gotland i sin helhet på samma sätt.
För mig leder också planerna för Gotland Ring till tankar kring en annan pågående miljödebatt, den som stenindustrins vara eller inte vara på Gotland. Gotland Ring ligger i ett gammalt kalkbrott. När kalken bröts innebar det ett gigantiskt ingrepp i naturen. Men det innebär inte att marken är förödd och förstörd för all framtid, även om det är människan som skapat den nya miljön. Och den kalk som bryts på Gotland är en viktig del i olika miljöinsatser och renar industriella processer.
Därför går det att lansera en miljöbil i ett kalkbrott. Därför kan Gotland kalla sig en miljökommun även om det pågår stenbrytning. Däremot skulle miljöprofilen naturligtvis få sig en allvarlig knäck om kalkbrytningen inte bara fick miljöförändrande, utan också miljöförstörande konsekvenser. Grundvattnet och vattenförsörjningen måste vara säkrade.