Gotland som energiteknikö
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Liksom industrin, med ett undantag, Cementa i Slite, som är den i särklass största koldioxidförorenaren på Gotland. Cementa står för 85 procent av koldioxidutsläppen på Gotland. Ett annat stort problem är utsläppen från snabbfärjorna och flyget.
Men vi kan göra väldigt mycket för att utveckla nya energikällor, som inte släpper ut koldioxid och är miljöförstörande. Vi har på Gotland kommit väldigt långt med vindkraft och biobränslen. Där finns mer att göra och drömmen vore att den borgerliga regeringen kunde sätta ner foten och bestämma att vindkraftcentrum ska ligga på Gotland.
En annan stor och viktig energikälla är solen. Många privatpersoner på Gotland har installerat solenergi i olika former på sina hus. Men någon stor systematisk satsning på solenergi och tekniska utveckling av solenergin från öns näringsliv eller från kommunen, har inte skett. Kommunen skulle kunna besluta att alla hus som byggs, ska byggas som passivhus och med mycket solenergi. Passivhus är välisolerade hus utan värmesystem som tillför energi. Man tar vara på den värme som alstras av människor och apparater i huset. Genom värmepumpar och solenergi halveras energikostnaden.
Jag tycker att kommunen ska begära av dem som vill bygga hus på A7, Galgberget, Hällarna och andra platser att de ska byggas som passivhus. De blir lite dyrare att bygga, men det tjänas in på radikalt lägre energikostnader. Och därmed mindre miljöpåverkan.
Inför Vision 2025 tycker jag att Gotland som energiteknisk ö borde lyftas fram. Vi har alla förutsättningar att tillsammans med högskolan och näringslivet jobba fram teknikutvecklingen inom vindkraften, solenergin och vågkraften. Vi har mycket sol, vind och vatten. Vad som saknas är en stark politisk vilja att driva denna fråga och att få riskkapital, entreprenörer och staten att satsa på den tekniska utvecklingen av vindkraften, men kanske framför allt av solenergin och vågenergin. Alla nya energislag behöver statligt stöd för att utvecklas. Tänk på hur oerhört många miljarder kronor som skattebetalarna pumpat in i kärnkraftens utveckling.
Gotlands kommun kan göra mycket för att lägga ön i frontlinjen för den energitekniska utvecklingen. Det drar folk till ön, högskolan växer och det kommer att ge jobb. Inte bara avancerad jobb, utan också tillverkningsjobb. Än kan vi få tillverkning av vindkraftverk på Gotland. Och varför kan vi inte tillverka solceller och solfångare på Gotland? Fördelen med en satsning på nya energikällor är att det är bra för miljön, tillväxten, ekonomin och jobben. Energiteknik är inte en gammal och försvinnande teknik, det är en verklig framtidsnäring, som kan ge Gotland en mycket spännande framtid.