Gotland vet bäst om trafiken

Foto: Tommy Söderlund

Politik2010-01-25 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ett stort steg framåt för transportfrågorna togs i fredags, nu ska vi bygga vidare på att det går bra för Gotland. Inget enhamnsalternativ eller långsamma färjor!
"Näringsdepartementet och Gotlands kommun har idag samlats kring en målsättning för den framtida trafiken till och från Gotland som innebär att den övergripande standard som erbjuds idag ska fortsätta och att siktet ska vara inställt på utveckling" det är den inledande kommentaren från infrastrukturminister Åsa Torstenssons statssekreterare Leif Zetterberg i det gemensamma pressmeddelande som vi skickade efter fredagens samrådsmöte.
Vi har ett starkt stöd för att trafiken är viktig för utvecklingen på Gotland och att den måste få stabila villkor och vara långsiktigt hållbar. Det ställer krav på flexibilitet och nytänkande och att vi tar tillvara den teknikutveckling som sker både för fartyg och bränslen. Här på Gotland har vi satt upp målet att vi ska vara ledande ö-region inom miljö- och klimatområdet. Högt ställda miljömål som också kan bidra till tillväxt på Gotland genom att våga tro på teknikutveckling. En övergång till gasdrift på färjorna med LNG och viss del inblandning av biogas skulle kunna göra Gotlandstrafiken till ett bra miljöalternativ. På Gotland finns bra förutsättningar för biogasproduktion och framtida färjetrafik med gasdrift kan vara vad som behövs för att få igång ytterligare produktion.
Jag ser mycket positivt på att Gotland som region kan få ett större inflytande och ansvar för trafiken. Vem vet bäst vad trafiken betyder för hela utvecklingen på Gotland om inte vi själva!
Kommunikationerna är A och O säger vi ofta, och precis så är det. Färjetrafiken kompletterad med bra flygförbindelser är det effektivaste och viktigaste verktyget för ett blomstrande näringsliv och för att få fler att bosätta sig på Gotland. Som jag ser det kan regionen på statens uppdrag, likväl som till exempel Rikstrafiken, ha ansvaret för trafiken. Givetvis under förutsättning att vi hittar en långsiktig avtalslösning med staten om finansieringen. Både insikten om detta och viljan finns i dagens regeringskansli. Men ser du ingen risk, har jag fått frågan de senaste dagarna. Det är klart att det finns risker både ekonomiskt och kompetensmässigt. Men risken är betydligt större om man bara ser färjetrafiken som en transport och inte som en del i samhällsutvecklingen. Kompetens kan man alltid komplettera med och givetvis ska vi utreda samverkansmöjligheter med till exempel Trafikverket när det gäller upphandlingar. Det är just dessa frågor som den gemensamma arbetsgrupp som bildats har till uppgift att beskriva. Vilka förutsättningar som krävs och hur ett regionalt ansvar kan göras möjligt samt ta fram förslag till avtal för en hållbar finansieringslösning.
Den ekonomiska risken då? Ja, se tillbaka på vad som hände 2006 då oljepriserna rasade iväg. Då var det ett enat Gotland som fick föra dialogen med departementet om mera pengar trots att vi inte ens hade ansvaret. Varför ska det behövas en myndighet mellan regeringen och regionen Gotland i denna fråga? Med ett större gotländskt ansvar för trafiken kan vi jobba offensivt med trafikfrågan som en naturlig del i övrigt tillväxtarbete och inte som idag alltid hamna i försvarsställning!
Jag jobbar för hela Gotlands utveckling och då är färjetrafiken avgörande. Därför känns det mycket bra att vi har en samsyn med regeringen om att nuvarande trafikstandard ska bibehållas och utvecklas!