Gotlands plats i det nya Sverige

Politik2006-12-22 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
"Sverige har slutat fungera som en stat." Det var rubriken på den stora debattartikeln i Dagens nyheter söndag 10 december. Landshövding Mats Svegfors skrev om den utredning som regeringen Persson tillsatt, som Svegfors leder och som skall lämna sina förslag i februari 2007.
Nu skall Sverige ritas om! På 1600-talet gjorde Axel Oxenstierna den indelning i län som vi ännu lever med. Fast egentligen finns bara skalet kvar, skriver Svegfors.
De statliga myndigheterna har redan flyttat ur länen och bildat färre och större regioner. Men dessa har skapats var för sig och utan samordning. Det är därför det inte fungerar bra.

Vi ingår i nya regioner
Naturligtvis skriver Svegfors ingenting om Gotland. Vi är och förblir ett särfall. Förr låg ön så långt bort att det tog veckor för ett myndighetsbeslut att nå hit.
Det har vi kommit över med moderna kommunikationer. Våra gränser går inte att ändra på. Men vi är ju alldeles för få invånare!
Redan har Gotland inordnats i regioner på fastlandet. Inom Vägverket hör vi till Stockholmsområdet.
På Skatteverket ligger vi under Norrköping. Gotlands sista försök att vara "sej selv nok", det var väl bygget av det väldiga länslasarettet. Tanken var att gotlänningar skulle ha lika bra sjukvård som andra delar av landet. Det skall vi, men vi är för få för alla moderna specialiteter.
Helt frivilligt har samarbetet med sjukhus i Stockholmsområdet byggts ut allt mer. Gotlänningar får behandling och operationer på fastlandet. Så måste det vara.
Ännu vet vi inte vilka förslag Ansvarskommittén kommer med. Det har ryktats om tre alternativ, med som mest tio regioner.

Behålla makten över ön
I ett av dessa skulle Gotland förbli egen region. Det är lätt att se att Gotland blir en svag region. Vår befolkning motsvarar en medelstor stad på fastlandet. Det är onödigt att redan nu gå ut och förklara att Gotland måste bli en egen region. Det kan finnas andra lösningar.
För några år sedan övertog Gotlands kommun det regionala utvecklingsansvaret från länsstyrelsen.
Det kändes lite skrämmande, som det första steget mot att upphäva vår ställning som en självständig del av Sverige, ett eget län.
Men man kan också se det som ett motdrag. Vi behåller makten över vår ö, när nu allt fler myndigheter flyttar härifrån. Gotlands kommun är mer än en kommun på fastlandet.
När järnridån gick rakt genom Östersjön, då var Gotland den yttersta utposten mot det farliga Öst. Då kände många behovet att försvara sig.

Mitt i Europas tillväxtområde
Så är det inte längre. Återigen ligger Gotland mitt i en baltisk region, ett av Europas verkliga tillväxtområden. Så som våra förfäder såg det för 1 000 år sen. De seglade fritt åt öster och väster, knöt kontakter och välkomnade handeln hit.
Gotland har en egen identitet. Vår historia och vårt geografiska läge ger oss möjlighet att spela en självständig roll, även om vi inte kan bli en egen region i samma mening som Västra Götaland, till exempel.
Gotland förblir en del av Sverige. Vi bidrar till landets försörjning, vi är en av de viktigaste turistmagneterna. Vi behöver fortsatt del av skatteutjämningen mellan starka och svaga landsändar.
Vi får tillfälle att diskutera Gotlands plats i det nya Sverige, när Ansvarskommitténs förslag ligger på bordet.
Man kan bara hoppas att det inte leder till partipolitisk strid. Gotland har mest att vinna på att vi går fram med en röst. Lika eniga som när det gällde mer pengar till vår färjetrafik.