Som framgått av referat i våra båda tidningar blev tisdagskvällens sedan 13 år årligen återkommande information kring färjetrafiken en informativ och lugn historia. Den tilltänkte amatörredaren valde att inte yttra sig. Men skickade fram sin handgångne man att ställa frågan om den pensionerade landshövdingen Anders Björck var inhyrd via pr-firma för att lämna sin åsikt kring upphandlingen av färjetrafiken.
Nu framstod väl närmast Björcks (M) plötsliga gotlandsintresse och text som något hastigt påkommet och klantigt påklistrad. Och torde knappast, om det nu var en beställningsprodukt, rendera pr-företaget något nytt uppdrag i närtid. Bättre hade varit om den pensionerade landshövdingen lämnat en åsikt för dagen om landets försvar. Det börjar nämligen komma oroväckande tongångar från en del moderata försvarsvänner som anser att regeringen och då främst Moderaterna sviker sin uppgift i det avseendet. Och det vore synnerligen beklagligt om den gruppen av sympatisörer vid nästa val väljer att hänga in en brun kavaj i Sverigedemokraternas garderob.
Men åter till Gotlandsbolagets och Destination Gotlands informationsafton. Jag ställde en muntlig fråga om vilka fördelar rederiet har av nu blivit hel- och delägare i stuveriet i Nynäshamn och i Visby. Webbtidningen Hela Gotlands referent uppfattade tydligen detta helt fel som om jag ifrågasatte värdet av den investeringen. De i församlingen som dock uppfattade vad svaret blev insåg däremot syftet med frågan; nämligen att rederiet helt naturligt anser det vara av ett stort värde att äga hela kedjan från incheckning till urlastning. Som ger möjlighet till en rationell drift. Vilket dock de facto innebär att; oavsett vilket rederi eller konstellation som får Trafikverkets uppdrag att sköta gotlandstrafiken åtskilliga år framöver, så är det Rederi AB Gotland och Destination Gotland som har hand om nycklarna till hamnarna. Ett förhållande som Trafikverket sannolikt inte är helt omedvetna om.
Med tanke på förutsättningarna ter det sig därför som högst osannolikt att något annat rederi – svenskt eller utflaggat – har någon större ambition att ge sig in i ett långtidskontrakt. Vilket skulle försäkra gotlänningarna om att kvaliteten på tonnaget inte återgår till generation Nordström & Thulin. Som visserligen behärskade shipping sedan många år, men inte i form av transport av människor och rullande gods.
Sen kan man ha åsikter om varför fartygen inte kan kopplas till el från land utan är tvingade att köra hjälpkärrorna ombord på olja vid kaj. Men det är till stora delar regionens problem, att se till att det dras ner en kraftkabel till hamnen om man nu har ambitionen att uppfylla sina ställda klimatmål.