Gotländska moderater kryssade ner kvinnorna

Politik2007-03-03 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det finns perioder i det här jobbet där det mesta fokuseras kring en och samma fråga. Den här veckan har varit en sådan, nämligen sedan Ansvarskommittén i tisdags lämnade sitt betänkande. En diger lunta på 429 sidor med titeln "Hållbar samhällsorganisation med utvecklingskraft".
Bara namnet retar säkert många bevarandekrafter, de som ser Axel Oxenstiernas länsgränser från 1600-talet som det enda riktiga för ett Sverige på 2000-talet.

Valrapporter
Men så vill man ju ha lite annat att skriva om också, bland annat under den här veckoåterkommande vinjetten. Visst fanns det ämnen i en del rapporter från Statistiska Centralbyrån (SCB) som mycket väl tål att granskas: om medellivslängd och det offentliga samhällets utgifter utslaget i medeltal på var och en av oss. Och det kanske kommer.
Däremot tog SCB-rapporten om en del statistik från valutslaget överhand på min nyfikenhet. Men så visar det sig att den statistiken presenterade jag till stora delar i en ledarkommentar den 29 januari. Men visst kan jag upprepa att Gotlands kommunfullmäktigeval vad beträffar ålder och kön ligger nära rikssnittet.

Centern minst jämlikt
Tyvärr är det mitt favoritparti centern som har den sämsta jämlikheten i Gotlands kommunfullmäktige - om man nu undantar kristdemokraterna som aldrig med sitt enda mandat kan bli jämlikt i könsfördelning. Centerns 12-5 i övervikt för män ligger också klart i otakt med rikssnittet. Där har centern verkligen något att jobba på inför valet 2010.
SCB-rapporten om att riksdagen föryngrades stämmer också på Gotland, där en av våra två ledamöter byttes ut och där moderaten Rolf K Nilsson är 17 år yngre än socialdemokraten Lilian Virgin.
I kommunfullmäktige har socialdemokraterna, folkpartiet och miljöpartiet en 50-50-fördelning medan vänstern har en övervikt för kvinnorna med 5-2 och moderaterna en övervikt för männen med 8-6.

Moderat analys
I veckan kom också den moderata valanalysen på riksplanet. Den har utförts med Carl Cederschiöld i ledningen, och han pekar på att moderaterna har för få kvinnor, både bland de som röstar och de som finns på listan. Det ena kanske medför det andra och tvärtom. I alla fall säger Carl Cederschiöld i en kommentar så här:
- Det kan inte vara rimligt att ha den här stora skillnaden. Vi måste fundera kring detta och vidta åtgärder.
Därför utlovas fler kvinnliga kandidater på de moderata vallistorna 2010. Men till vilken nytta kan man undra med utgångspunkt från Gotland.

Kryssades ner
Ser vi på den moderata riksdagslistan här på Gotland så var 6 av de 18 namnen där kvinnor. Och i topp fanns Lena Celion. Men hon blev förbikryssad av Rolf K Nilsson, som då fick den riksdagsplats som gick till Gotlandsmoderaterna.
Det är för övrigt också intressant att se hur det gotländska riksdagsvalet utföll för kvinnornas del. Visserligen var det bara Rolf K Nilsson och Lena Celion som hade så många kryssmarkeringar att det räckte till att räknas som avgörande. Men också de som inte kom upp till 8-procentspärren (för kommunfullmäktige är spärren lägre, fem procent) av antalet som röstade på partiet så ger ändå kryssen en fingervisning.
Av de sex kvinnorna på moderatlistan var det endast Anna-Maria Frostman som kom på en högre "kryssplats" än "listplats". På listan stod hon som femton men bland kryssen var hon nummer tretton.
Lena Celion backade alltså från plats ett på listan till två bland kryssen. Lena Simonsson sjönk från plats fem till plats sju, Gunilla Wigren Dahlin tio till tolv, Eva Lindström från elva till fjorton och Margareta Persson från sexton till sjutton.

Måste förberedas
Det är alltså en del partier som har att jobba med inför valet 2010. Och det är inget som kan ske månaderna före nästa val utan det jobbet måste inledas nu. Tro dock inte att könsfördelning är den enda parametern av vikt. Det gäller också att ta hänsyn till åldersfördelning, livserfarenhet och mycket annat. Många ser den geografiska bostadsorten som viktig. Andra ser vilken knytning man har i det sociala samhället som viktigast att få jämnt fördelad.
Ja, den som bevistat en nomineringsstämma inför ett val i ett politiskt parti vet hur tongångarna går.
Och för att nu slutligen knyta ihop hela resonemanget så kommer de som väljs i valet 2010 sannolikt att bli de som avgör hur vår framtida samhällsstruktur utformas. Blir det som Ansvarskommittén vill, eller blir det något helt annat? Att det blir en ändring är i alla fall jag övertygad om.