På grund av Rysslands mer aggressiva beteende och militära upprustning har Sveriges politiker ansett sig vilja stärka det militära förvaret på Gotland. Hur effektivt avvärjande av hot detta kan bli, kan diskuteras. Frågan är om det ska ses som arbetsmarknadspolitik, symbolpolitik eller säkerhetspolitik.
Vad som däremot har stor och avgörande betydelse för säkerheten och förmågan att förebygga katastrofer och olyckor och när de sker, rädda liv, är den samarbetsmodell som vi har på Gotland i form av Gotsam.
Jag är mycket glad över att gotländska riksdagsledamoten Hanna Westerén (S) har motionerat om att riksdag och regering ska satsa på att bygga ut Gotsam på Gotland, men också öka denna form av säkerhetssamarbete till Östersjöns alla länder.
Gotsam startades som ett samarbetsprojekt mellan alla de myndigheter som har ansvar för att agera vid sjöolyckor, bränder, kärnkraftverksolyckor och stora katastrofer.
Cheferna för polisen, försvaret, kustbevakningen, sjöfartsverket, tullen, kommunens räddningstjänst och länsstyrelsens säkerhetsansvarige träffades regelbundet och informerade om vad som var på gång.
De övade tillsammans och därmed lärde de känna varandras uppgifter och kompetenser och de kunde samarbete mycket enklare för att lösa problem i samband med olyckor och bränder och andra katastrofer.
Detta samarbete har öns säkerhetschefer fortsatt med, trots att den borgerliga regeringen la ner Gotsam 2008.
Vi upptäcker gång efter gång hur det klickar i samverkan mellan ansvariga myndigheter, när de ska bekämpa stora skogsbränder och andra stora olyckor.
Modellen för samverkan, som bryter stuprörstänkande och revirbevakande till förmån för största möjliga effektivitet i klarandet av stora olyckor och bränder, är Gotsam-modellen. Den bör spridas till alla län i Sverige och den bör utvecklas i hela Östersjöområdet.
Vi behöver Gotsam i hela Sverige och Baltsam i hela Östersjöregionen. Det skulle markant öka säkerheten i hela Östersjöregionen. Finansiering borde kunna erhållas av EU:s Östersjöprogram.
I Östersjön är fartygstrafiken väldigt intensiv. Ständigt är minst 2000 fartyg i rörelse och alla är inte i bästa sjödugliga skick. Även om reglerna skärpts, så finns det riskfartyg och mardrömmen är om en stor oljetanker i storm kolliderar med ett fartyg som fraktar radioaktivt avfall från något av Östersjöländernas kärnkraftverk.
Tyvärr har vi ju fått uppleva en del större och mindre fartygskatastrofer i Östersjön. Dessa bör så långt möjligt förebyggas genom internationellt samarbete om säkerhetskrav. När olyckor händer ska de olika ländernas räddningsmyndigheter kunna samarbeta så effektivt som möjligt i dess olika delar. Då är ledningscentralerna viktiga.
Över Östersjön går också många flyglinjer. Asienrutterna med många gånger enorma flygplan går över Östersjön och över Gotland. Om ett sådant plan störtar på Gotland kan det bli en fruktansvärd katastrof.
Är man rädd om säkerheten på Gotland och i Östersjöregionen borde man satsa väldigt mycket mer på att klara den civila säkerheten i form av Gotsam och Baltsam. I det säkerhetsarbetet kan Gotland spela en avgörande positiv roll.
Vi får innerligt hoppas att Hanna Westeréns motion bifalls i riksdagen och att till att börja med Gotsam stärks och sprids.