Gott betyg åt finansminister Borg
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Därför är torsdagens historia på dn.se, om familjen som inte märkt att den tjänar 35 000 kronor per år på alliansregeringens jobbskatteavdrag, inte så märklig som den först verkar.
Säkert som amen i kyrkan är dock att familjen skulle märka skillnad om regeringen beslutade sig för att dra tillbaka avdragen. Då blir de 2 900 kronorna i månaden (för vilka man kan köpa 360 paket mellanmjölk, 220 liter bensin eller sex vindfleecejackor från Polarn & Pyret) plötsligt oerhört kännbara.
Någon sådan skattehöjning meddelades dock inte när finansministern på torsdagen presenterade vårbudgeten. Trots att han inledningsvis avbröts av brandlarmet var det en nöjd och självsäker Anders Borg som annonserade att Sverige har klarat krisen.
Till skillnad från andra europeiska länder, som kommer tvingas till stora besparingar framöver, har Sverige nu ett reformutrymme på ett antal miljarder kronor. Men - och här kommer Borgs brasklapp - för att ett sådant utrymme ska finnas framöver måste trenden av långsamt men säkert minskande arbetslöshet och färre sjukskrivningstimmar fortsätta. "Annars finns det inte en krona kvar i reformutrymme", varnade finansministern.
Även om regeringen har en fortsatt restriktiv syn på kostsamma reformer har den naturligtvis sockrat vårbudgeten med en del av det sedvanliga valfläsket. Vissa reformer - som höjt flerbarnstillägg och sommarjobbssatsningar för ungdomar - är av sådan karaktär. Andra - som sänkt skatt för pensionärer och en halvering av äldres kvalificeringstid för nystartsjobb - kan bidra till att hålla igång konsumtionen och upprätthålla arbetslinjen. Andra sätt att stimulera konsumtionen kanske vore mer effektiva, men Borg har en poäng i att skattesänkningen bidrar till att, för att tala med nya moderaterna, "hålla ihop samhället".
Anders Borg talar om krispolitik i Keynesiansk anda och exemplifierar med metallarbetare och sjuksköterskor. Han betonar att inkomstspridningen i Sverige är minimal och att det är viktigt med sammanhållning. Ändå kommer naturligtvis oppositionens brösttoner om orättvisa som ett brev på posten. Det vore ingen valrörelse utan dem. Samtidigt vore det klädsamt med en liten gnutta ödmjukhet från den opposition som under krisåren med berått mod ville förstatliga krisande bilfabriker.
Problemet med 1947 års källskattereform är att vi inte alltid tänker på vad vi betalar i skatt, utan bara på vad vi får i plånboken. En del tycks inte ens ha koll på det. Men faktum är trots allt att regeringen sänkt skatten för löntagare, inte höjt den för pensionärer. Nu sänks skatten även för pensionärer. Det kan inga brösttoner i världen ta ifrån den rättmätigt nöjde finansministern.