Gott betyg för krispolitik

Foto:

Politik2010-04-26 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Alliansregeringen har anledning att känna sig nöjda om man får tro den senaste SOM-mätningen från Göteborg. Enligt denna har svenska folket stort förtroende för hur Anders Borg har tacklat finanskrisen. Mer än 40 procent av väljarna som tillfrågats har kryssat att de har mycket stort, eller ganska stort förtroende för hur regeringen skött sitt jobb.
Tillfredsställelsen över hur krisen hanterats går bortom de egna väljargrupperna. Många MP-väljare ställer sig i undersökningen positiva till regeringens politik.

Uppenbarligen är det få som har köpt Östros svartmålning av den svenska politiken. Det borde lära Socialdemokraterna en läxa. På sextio- och sjuttiotalen var det kanske möjligt att lura stora delar av väljarkåren om hur skillnaderna mellan Sverige och den övriga världen såg ut. Men i dag fungerar inte det knepet. Svenskar reser mer och har fler kontaktytor med utlandet. De flesta är medvetna om att den nuvarande krisen gjort mindre skada i den inhemska ekonomin än vad den gjort i andra länder. Det är få som tror på Östros när han hävdar det motsatta.

Egentligen borde också fler s-väljare vara nöjda med hur krisen hanterades av alliansen. Anders Borg gjorde ju just det sossarna alltid berömt sig av att vilja göra.
Han höll igen på statskassan då talkörerna med krav var som mest högljudda. Sedan öppnade han den igen då behovet av stimulans var som störst. Sverige hade sluppit drabbas så hårt av 90-talskrisen om Ingvar Carlssons regering haft samma viljestyrka mot slutet av 1980-talet. Socialdemokraterna borde vara imponerade över att någon haft is i magen för att visa att teorierna fungerade i praktiken.
Men man kan förstå att det är pinsamt att erkänna att det var en moderat i hästsvans som lyckades.

Vi får emellertid inte tro att krishanteringen kommer att vinna valet för alliansen. Väljarna tittar framåt. De söker det regeringsalternativ som är bäst skickat att lösa efterkrisens frågor. Även här kommer dock SOM-institutet med glädjande besked för alliansen. Andelen väljare som anser att sysselsättningen är den klart viktigaste frågan har ökat med mer än en tredjedel på bara några år.

När fler svenskar inser att det är sysselsättningen som lägger grunden för den gemensamma välfärden kommer fler att rösta på alliansen. Tidigare mätningar av SOM-institutet visar på just det sambandet. De gånger väljarna rankat sysselsättningen som den viktigaste frågan - då har det blivit borgerlig valseger. Sören Holmbergs titel på den egna SOM-rapporten var "It’s sysselsättningen Stupid!". Kanske är det menat som ett varningsskri till hans meningsfränder inom vänstern.