Gränsryttare kliver ur allianstunnan
Charlie Weimers.Foto: Ulf Palm/SCANPIX
Foto: ULF PALM
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Varför tog Du, Charlie Weimers, initiativ till en kriskommission?
- Därför att valresultatet kräver en krismedvetenhet. Om kristdemokraterna inte fått stödröster hade vi knappt klarat riksdagsspärren. Vi måste tala kris för att kunna tala framgång nästa val.
Vad kom kommissionen fram till?
- Jag skulle vilja lyfta fram tre punkter.
Vi behöver en tydligare idé om vad som är det kristdemokratiska projektet. Moderaterna har ju till exempel arbetslinjen men vi i kristdemokraterna måste komma på vad som är vår övergripande idé. I det här valet visste vi inte själva när vi fick frågan.
Sedan behöver partiet en ny image. Vi ska inte byta värderingar, men vi behöver göra upp med fördomarna som finns om oss, och vi behöver få fram nya ansikten.
Vi behöver också ett mer sammanhållet ledarskap.
Ni säger att kristdemokraterna behöver ta klivet upp ur badtunnan, vad menas med det?
- Partiet måste våga ta strid för kristdemokratiska åsikter även när de tre socialliberala partierna i alliansen inte håller med. Samtidigt måste våra väljare vara säkra på att en röst på oss är en röst på en borgerlig regering. Det förväntar de sig av oss.
När det går dåligt för ett parti brukar ledaren ifrågasättas. Göran Hägglund får dock ingen specifik kritik av kriskommissionen. Hur ser Du på Hägglunds roll?
- Det är han som måste gemomföra de nödvändiga förändringarna. Om han tar sig an att förtydliga konceptet och att skapa en ny image, då är han rätt person att leda. Men han måste också ha ett tydligare ledarskap runt omkring sig.
Kriskommissionen vill se "politikens gränsryttare". Vad är det?
- Det handlar om att vi tycker att den vanlige svensken ska få mer makt i sitt eget liv. Vi vill inte bara sätta gränser för vad staten ska göra. Det handlar också om att ge medborgarna mer egenmakt. I barnomsorgen handlar det om att man ska själv ska kunna välja mellan till exempel dagmamma och dagis. I skattepolitiken handlar det om möjligheten för den enskilde att kunna bygga upp en ekonomisk buffert.
Moderaterna vill att människor ska arbeta mer. Kristdemokraterna vill att de ska ha mera makt.
Har social- och äldrefrågor ibland blivit ett problem för partiet?
- Vi har inte lyckats övertyga väljarna om att vi också kan andra hårdare frågor, som till exempel skattepolitik. Vi ska vara ett socialt engagerat parti men vi måste också kunna svara konkret vad vi vill göra i andra frågor. Väljarna frågar inte bara efter sjukvårdsfrågor. De är också intresserade av helheter, och hur de ska få ihop sitt livspussel.
Ni kritiserar djurtemat som Kristdemokraterna hade i valet, varför?
- Kampanjen i sig var välgjord. Problemet var att vi inte hade några svar på hur vi skulle konkretisera löftet om att göra Sverige mänskligare. Ett mänskligare Sverige var det fjärde konceptet partiet använde inför valet. Innan hade vi pratat om trygghet, politikens gränser och om verklighetens folk. Men hur hängde det samman? Vi ska självklart inte vara ett enfrågeparti, men vi ska vara ett enkonceptsparti. Som vi nu gick fram var vi ett flerkonceptsparti som drev flera linjer, utan att kunna konkretisera varför väljarna skulle rösta just på oss.
Ni vill också se att partiet etablerar en fördomsgrupp, vad ska den göra?
- Det handlar om imagen. Just nu hindras vi från att växa på grund av att folk har fördomar om vad kristdemokrati är. Vi är inte homofober. Men många, särskilt unga personer, tror det och därför måste vi vara mer tydliga. Dessutom är det fortfarande många som tror att man måste vara troende kristen för att vara med i vårt parti. Det måste vi göra någonting åt.
Nu är ni färdiga med ungdomsförbundets valanalys, hur ska ni gå vidare?
- Partiet redovisar sin egen i december. Vi kommer att ligga på och försöka få dem att ta intryck av vad ungdomsförbundet tycker. Sedan kommer vi fortsätta att kämpa ända tills det finns ett tydligare koncept, en bättre image och ett mer sammanhållet ledarskap. Ungdomsförbundet vill se ett mer självständigt parti.