Alliansen är den svagaste regering Sverige har haft på väldigt länge. Inte sedan Ola Ullsten 1978-1979 har vi haft en så svag statsminister.
När man leder en minoritetsregering måste man göra eftergifter, inte bara till de andra regeringspartierna, utan även till oppositionen. Det är komplicerat. Eftersom man redan förhandlat fram saker internt blir det svårt att lova bort mer. Det är inte lätt att avgöra om man ska ge av det Moderaterna redan vunnit, eller om man kanske ska ge bort något man redan lovat till något av de andra partierna. Positionerna är låsta. Resultatet blir ofta att man går fram med förslagen i minoritet och hoppas på det bästa. Det går oftast vägen.
I några symboliska frågor kring "arbetslinjen" har regeringens förslag dock fallit den senaste tiden. Nästa problem Reinfeldt förhoppningsvis kommer att få är i frågan om att fortsätta driva sin hetsiga politik för minskade statliga intäkter. Idag finns nämligen inte en majoritet för det så kallade femte jobbskatteavdraget. Att gå fram med en sådan viktig fråga och förlora skulle kunna ge förödande konsekvenser för regeringssamarbetet.
Vi har redan sett flera borgerliga företrädare gå ut och kratta manegen inför budgetförhandlingarna som startar nu efter semestern. Man flaggar så smått för en alternativ förklaring till att man tänker skjuta upp detta femte jobbskatteavdrag. "Det är klart att [krisen] stämmer till eftertanke inför förhandlingarna", säger folkpartiets ekonomiske talesperson Carl B Hamilton. "Vi är beredda att skjuta på reformer till ett senare tillfälle. Statsfinanserna får aldrig riskeras", säger Maud Olofsson (C). Kent Persson, moderat kommunalråd i Örebro och kandidat till Moderaternas partistyrelse visar att samma tankegångar finns hos M när han skriver att "USA och de europeiska länderna som har ekonomiska problem kommer att påverka Sverige. [...] Det kan innebära att vallöften och utlovade reformer får skjutas in i framtiden."
Ett sätt att undvika att det blir pinsamt eller att man uppfattas svika vallöften är förstås att hänvisa till krisen i Grekland och det osäkra ekonomiska läget i världen. Det är också vad jag tror att man kommer att göra. Officiellt kommer man att säga att "vi har finanskris i världen, därför väntar vi".
Det verkliga skälet till att jobbskatteavdraget skjuts upp kommer dock att vara att Borg, Reinfeldt och deras regering inser att förslaget inte kan gå igenom.