Grön allians för vår miljöpolitik
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När de fyra partierna träffades i Högfors 2004 och fattade beslut om att tillsätta sex arbetsgrupper för att lägga grunden för en borgerlig regeringspolitik fanns miljöpolitiken inte med. Man får lusläsa direktiven till arbetsgrupperna för att finna de få miljöpolitiska hänvisningarna. Men det lilla som står där är klokt. Utrikesarbetsguppen redovisade också en del förslag i sin rapport, men på det stora hela taget är alliansen fortfarande grön när det gäller miljöpolitiken.
Nu ser miljöfrågorna inte ut att bli en av de viktigare för väljarna inför valet i höst, men likväl är det en fråga som statsminister Göran Persson har tryckt på, inte minst när han mött moderatledaren Fredrik Reinfeldt i debatt. "Ni borgerliga har ingen miljöpolitik", har Persson kunnat säga och samtidigt komma undan med svulstiga hänvisningar till byggandet av det gröna folkhemmet. Det ger regeringen och samarbetspartierna oförtjänta pluspoäng.
Utmaningen för den borgerliga alliansen är inte att göra en blåkopia av den rödgröna miljöpolitiken. I stället bör man presentera ett eget och smartare alternativ som förmår se bortom förbuds- och regleringstänkandet till konsumenternas, företagens och det internationella samarbetets möjligheter för att ge miljöarbetet en skjuts. Socialdemokraternas förkärlek för storskaliga, centrala och detaljerade lösningar tillsammans med miljöparitets motstånd mot tillväxtsamhället gör att sådana perspektiv måste klassas som rödlistade i regeringens politik.
Kristdemokraternas rapport, "Skärp miljöpolitiken", sår ett välkommet frö till alliansens fortsatta arbete och har siktet inställt på det gemensamma valmanifest som partierna ska presentera i augusti. "Givet miljö- och klimatfrågornas allvar måste de fyra partierna göra en systematisk genomgång av problemen och övertygande presentera alliansens förhållningssätt och förslag på lösningar", heter det i rapporten.
Vad gäller problembild och lösningar finns det en del att hämta i de konkreta förslag som rapporten ger, även om betoningen på att bryta den höga elanvändningen känns mindre genomtänkt med tanke på att ordet kärnkraft överhuvudtaget inte nämns. Miljöpolitik handlar om prioriteringar och i den teknikoptimism som i övrigt lyser igenom i rapporten borde kärnkraften ha sin givna plats. Men frågan klyver alliansen och lämnas därhän.
Splittringen i kärnkraftfrågan till trots har de borgerliga partierna idéer och förslag nog för att erbjuda både en mer hoppfull och en mer tilltalande version av miljöpolitiken än Göran Perssons gröna folkhemsbygge. Det gäller bara att presentera det för väljarna.