I jämförelse med Håkan Juholts gråsprängda yttre är ungdomen det mest slående med Miljöpartiets valberedningsförslag. Åsa Romson är runt de 40, Gustav Fridolin är ännu inte 30 fyllda. Liksom valberedningens förslag till ny partisekreterare, Anders Wallner, är han född 1983. De får onekligen både Juholt och vänsteryttern Ohly att kännas gamla och grå.
Men detta är ingenting nytt. Miljöpartiet har alltid varit ett ungt parti. Och att ett parti som bildades 1981 har ett stort medlemsskikt runt de 30 som tar stor plats är inte det minsta märkligt. De medlemmar som lockades av MP:s kreativt kaotiska verksamhet under de första åren var sällan drivna karriärister. De som gick med i Grön Ungdom och Miljöpartiet på 90-talet och i början av 00-talet fick därmed betydligt större möjlighet att göra snabb karriär än de skulle ha fått i många andra partier.
Därutöver bör konstateras att Gustav Fridolin sedan mycket unga år varit en av svensk politiks klarast lysande stjärnor. Under gymnasietiden ägnade han kvällar och nätter åt att för Miljöpartiets räkning förhandla om statsbudgeten med Socialdemokraterna. Det måste, milt uttryckt, ha varit intressant att vara Fridolins samhällskunskapslärare.
Också Åsa Romson är en mycket begåvad politiker, som gjort bra ifrån sig under sin tid som lokalpolitiker i Stockholm. För de potentiella MP-väljare som uppskattat Maria Wetterstrand är Romson dessutom en utmärkt ersättare - både stilmässigt och politiskt.
Gemensamt för Romson och Fridolin är det faktum att båda under en period i livet har tagit paus från partipolitiken. 2006 tackade de båda nej till att sitta i riksdagen, Romson för en doktorandtjänst och Fridolin för att arbeta som journalist och därefter lärare på en folkhögskola. I det avseendet är de båda föredömen för sina riksdagskollegor på Helgeandsholmen - politiken bör inte vara ett livstidsyrke.
Sannolikt är kombinationen Romson och Fridolin mindre intresserade än Wetterstrand och Eriksson av att göra upp med regeringen. Om Romson inte skulle bli vald - till skillnad från hos Socialdemokraterna är valberedningens ord inte lag i MP - kan tidigare favorittippade Mikaela Valtersson bli språkrör. Inte heller hon torde vara en lätt match för regeringen.
Fredrik Reinfeldt får alltså räkna med ytterligare ett antal alliansförluster i plenisalen. Dessutom kan ett ungt och urbant MP locka borgerliga storstadsväljare över blockgränsen.
Samtidigt bör betonas att mycket hinner hända före 2014. Fridolin är ett underbarn i svensk politik. Ett annat är Centerpartiets Annie Johansson. Miljöpartiets eventuella framgångar beror också på de övrigas laguppställning.