Grönt centrum med sikte framåt

Politik2014-09-29 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I torsdags ställde sig regionstyrelsen bakom ett sedan länge planerat grönt centrum på Lövsta. Det är utmärkt och en satsning som vi väntat på. Med tanke på att de gröna näringarna är stora på Gotland och med alla kringverksamheter inräknade står för runt 30 procent av alla arbetstillfällen borde det inte ha behövt ta så lång tid att komma fram i den frågan. Det är tydligen LRF som, framförallt på centralt håll, tagit tid på sig och varit tveksamma att gå med i det nya bolaget som fått namnet Gotland Grönt Centrum AB. En och annan undrar nog om den gotländska näringen inte lämnat alltför stor beslutanderätt ifrån sig när besluten i praktiken fattas långt bortom den gotländska horisonten. Nu finns LRF med men bara med fem procent av satsningen. Det är en förvånansvärt låg siffra. För nog skulle det vara mycket märkligt om inte näringen själv vill vara med och satsa på det som kan vara en av nycklarna till framtiden på ön. Region Gotland ställer upp med 40 procent av bolaget och resten, det vill säga merparten, tar Hushållningssällskapet hand om.

Att Lövsta är känt och har en stark ställning som grönt centrum redan idag framkom tydligt när skördefestivalen genomfördes tidigare i månaden. Trots att det är tätt mellan marknaderna på Gotland så här års drog evenemanget så mycket folk att det stundvis orsakade ett mindre trafikkaos.

Gotland har sedan länge ett gott rykte för sina livsmedelsprodukter, både ekologiska och konventionellt framställda. På senare år har till exempel efterfrågan på ekologiskt framställda livsmedel ökat kraftigt. Tidigare i höst spreds nyheten att den ofta överstiger tillgången, trots ibland högre priser. Enligt analysfirman Ekoweb såldes under 2013 ekomärkta livsmedel för nästan nio miljarder kronor i Sverige inom detaljhandeln, inklusive Systembolaget. Försäljningen fortsätter att gå upp och ökade med 30 procent första halvåret i år jämfört med motsvarande period året innan.

Livsmedelsproduktion är en stor del av de gröna näringarna men inte den enda. Det borde finnas utrymme för utveckling inom den gröna sektorn även om många företagare idag slåss mot dålig lönsamhet och hårda krav. Det är därför bra att verksamheten vid Lövsta renodlas. Det framstår som logiskt att utbildning och utveckling finns på samma ställe. Det är framtidens näringsidkare som behöver fånga upp nyheter och framsteg. God kontakt med forskning och högre utbildning på området måste finnas med och utrymme för det måste byggas in i den nya organisation som är på gång med en gemensam regional nämnd för all utbildning.

Region Gotland ökar nu sina satsningar med ett par miljoner. Nu behövs alla goda krafter för en framgångsrik verksamhet.

Som konsument kan du vara med och bidra till gotländska jobb och samtidigt göra en insats för ett öppet landskap och en bra djurhälsa.