Grunden för maktskifte är lagd

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Politik2010-07-13 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vem kunde ana när Almedalsveckan inleddes att bokslutet skulle innehålla pengar som eldades upp framför näsan på en häpen publik och en minister som brådstörtat avgick.
Att ett partis politiska trovärdighet plötsligt gick upp i rök och att en statsminister satte sin trovärdighet på spel. Denna rekordvecka blev dramatisk, vars facit blir tillgängligt först den 19 september.
Mediesmarta Gudrun Schyman la krokben för sitt partis politik med tilltaget att bränna pengar över öppen eld. För att sätta fokus på orättvisor, sas det. Jag skulle kunna räkna upp 100 orättvisor i Sverige och i världen där kvinnor är drabbade. Med den nya politiska logik som fi öppnat skall 100 000 pengar brännas för för varje orättvisa.
Detta är en smocka i veka livet på människor som har lärt sig att hålla i sina pengar och att vara sparsamma. Synd att fi gick upp i rök med många angelägna kvinnofrågor på programmet. Nu får andra partier ta ansvar för dessa rättvisefrågor.
Littorin-affären ställer åter frågor om medias ansvar, om politikens villkor och, inte minst, om vikten av att tala sanning. Sanningen som förr eller senare kommer ifatt oss.

Starka kvinnor i fokus
Ett inrikespolitiskt bokslut kan vara att två starka kvinnor kommit än mer i fokus, Mona Sahlin och Maria Wetterstrand. De två kan forma en regering till hösten för att hantera de många orättvisor som drabbat en bred allmänhet under de senaste fyra åren och dessutom ta itu med viktiga framtidsfrågor som energipolitik, klimat och kultur.
Almedalsveckan har sannolikt lagt grunden för ett maktskifte med inriktning på ansvar för människors pengar och för rättvisa, solidaritet och hållbarhet. Med ansvarsfulla kvinnor i ledningen kan man kväsa slöseri och grabbighet. Det är dags för Sverige att leva upp till sitt mångomsjungna rykte som det jämställda landet.
Men Almedalsveckan bjöd på mer än så. Ett påtagligt spänstigt utbud av aktiviteter, debatter och seminarier. Påtagligt välbesökta dessutom. Många har upptäckt att här finns att lära, för såväl jobbet som för livet. Almedalsveckan är också en fortbildningscentral.

Kulturlyft
Internationella Torget vidgade vyerna ut i världen. Från den starka titeln "Jag ar sett en barnsoldat gråta" till en tänkvärd debatt om islamofobi som drog jättepublik. En fråga i tiden förvisso.
Säkerhetspolitiska Torget rullade ut röda mattan till ett seriöst program om säkerhetspolitik, utrikespolitik och kvinnopolitik. Margot Wallström var flitigt i elden. Veckans mest uppmärksammade person.
Och så kulturen. De rödgröna passade på att presentera ett Kulturlyft värt 1 miljard kronor. Kanske blir kulturen en valfråga till slut. Länsteatern bågnade av kultur hela veckan. Utfrågning av samtliga partier och debatter om de många kulturfrågor som varit uppe till diskussionen det senaste året drog fulla hus.
Heder åt Länsteatern och Svensk Scenkonst för detta ambitiösa och aktuella program. Pricken över i blev den häftiga kulturmanifestationen på Donners Plats tisdag kväll, en mix av allvar och gyckel.
Palmes tal från ett lastbilsflak för en skara partivänner för dryga 40 år sedan har utvecklats till en politisk sommarfestival. Om framtiden är det svårt att sia.