Nu är det vitt på slätten! Vintern kom tidigt i år och vi har redan upplevt vårt första snöoväder, med trafikproblem och inställda skolbussar på Söderslätt. Det fyker igen säger man i Skåne, ett ganska bra ord, som betyder att snön blåser och lägger sig i drivor på vägarna. Viss vana vid igenfykade vägar har jag från Gotland, men där finns det trots allt lite mer skog som stoppar upp.
Är det brist på intressanta och viktiga frågor att debattera i Sverige? I år har ”införjulavslutningarochluciadebatten” tagit allt för stort utrymme tycker jag. Nu bidrar jag själv dessutom med det just nu!
Visst lever vi i ett sekulariserat samhälle i Sverige, och kyrkan är skild från staten. Men att ha skolavslutning i kyrkan, och att då också sjunga någon av våra vackra psalmer känns inte som någon stor fråga. Jag har besökt skolavslutningar i Klagstorps kyrka i drygt 10 år, det skulle bli något helt annat om avslutningen flyttades till gymnastiksalen på skolan. Jag tror att avslutning i kyrkan kan vara förenligt med de människor som inte är troende, eller som har en annan religion. Det handlar om, att med respekt för varandra, kunna utveckla gamla traditioner till den tid vi lever i. Men lågvattenmärket är väl ändå när Mio Karlsson 10 år nekades att vara pepparkaksgubben i luciatåget på sin skola. Motiveringen var att man inte vill stöta sig med någon. Efter många protester är dock tydligen pepparkaksgubben välkommen i tåget igen.
Reformen av EU:s gemensamma jordbrukspolitik (CAP) blir med största sannolikhet försenad ett år och träder i kraft i väsentliga delar först 2015. Detta gör att Europas bönder står inför ett år av osäkerhet. Budgetförhandlingarna kom inte i mål som det var tänkt i november. EU:s budget och CAP hänger intimt samman, trots att det egentligen är separata processer. Därför kan vi inte vänta oss några beslut om CAP förrän budgeten är beslutad, och det sker tidigast i februari.
EU:s jordbrukskommissionär Ciolos har nyligen uttryckt, att det är till 90 procent säkert att pelare 1 (gårdsstöden) träder i kraft först 2015. I det sammanhanget finns det anledning att fundera över tidsplanen för pelare 2 som är Landsbygdsprogrammet, blir det också förskjutet?
En förskjutning av CAP-reformen skapar osäkerhet under längre tid om hur den nya jordbrukspolitiken kommer att utformas. Det är olyckligt, eftersom vi redan vet att vi har ganska stora förändringar att vänta i reformen. Vi kan anta att det blir någon typ av övergångslösning med nuvarande budget och CAP, som får fortsätta att verka även 2014. En gemensam och sammanhållen CAP är av största vikt för det svenska lantbrukets konkurrenskraft. Jag önskar att fler svenska politiker såg och verkade för det!
I kväll skall jag besöka Klagstorps skola och se på årets Luciatåg, Julia vår dotter ska efter egen önskan vara pepparkaksgubbe. Hon har valt det hon vill vara, och det brukar bli bäst så. Avslutningsvis vill jag önska alla en riktigt god jul!