Gudsvind eller kärnkraft?

Foto: Mikael Wallerstedt / SCANPIX

Politik2008-12-04 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ur Första mosebok: "Jorden var öde och tom, djupet täcktes av mörker och en Gudsvind svepte fram över vattnet. Gud sade: ’Ljus, bli till!’ Och ljuset blev till." Så gick det till i begynnelsen, när Gud skapade världen.
Den förre ärkebiskopen K G Hammar var en engagerad röst i de globala rättvisefrågorna. Hans efterträdare, Anders Wejryd, när ett politiskt engagemang för klimat- och miljöfrågor.
Det var på hans inbjudan vetenskapsmän och religiösa ledare från flera trosinriktningar och kontinenter samlades till Interfaith Climate Summit i Uppsala i helgen, för att diskutera klimat- och miljöfrågor. Ett 50-tal seminarier, föreläsningar, ceremonier och gudstjänster, avhandlade bland annat den internationella miljöpolitikens framtid efter Kyotoprotokollet, som löper ut 2013.

Nationellt tar sig Svenska kyrkans miljöengagemang mer praktiska uttryck.
Inräknat sina drygt 3 000 kyrkor äger Svenska kyrkan ungefär 20 000 lokaler, sammanlagt omkring 500 hektar yta. Många av byggnaderna är stora och gamla, och en del äldre kyrkor saknar nästan helt isolering. De alltjämt stigande kostnaderna för uppvärmning dränerar kyrkan på pengar som annars kunde ha använts i verksamheten. Det förekommer att församlingar håller sina kyrkor stängda vintertid, för att spara el.
Nu anser man sig funnit en lösning i vindkraften. Kyrkvinden, vars mål är att förse svenska kyrkans fastighetsimperium med billig "etiskt profilerad" energi, är en ekonomisk förening som erbjuder församlingar och förtroendevalda att äga andelar i ett vindkraftverk. Allt flera stift och församlingar nappar på den möjligheten.

Svenska kyrkan äger dessutom stora landarealer som kan arrenderas för kommersiella vindkraftsparker. Om Energimyndighetens planeringsmål för vindkraft i Sverige 2020 skall bli verklighet, kommer det sannolikt betyda mångmiljoninkomster för kyrkan.
Affärsstrategin och miljöengagemanget tycks med andra ord sammanfalla.

Lösningen är dock inte okontroversiell. Strängnäs stift väckte rabalder tidigare i år när planerna uppdagades på fem stycken fem vindkraftverk i Sörmland. Sanningen är ju att de jättelika vindsnurrorna förfular landskapet till oigenkännlighet.
Fredagens diskussioner på Interfaith Climate Summit avslutades med undertecknandet av ett gemensamt klimatmanifest, där radikala, bindande utsläppsmål för den rika världen efterfrågades.
Här är vindkraft inte en framkomlig väg. Som folkpartiets Carl B Hamilton visade på Dagens Nyheters debattsida häromdagen förutsätter en kraftig reducering av koldioxidutsläppen de närmsta decennierna istället en utbyggnad av kärnkraften.

För miljöns skull borde Svenska kyrkan därför omfamna denna energiform istället, oavsett de ekonomiska konsekvenserna för församlingarna.
Tveklöst går det att hitta bibelcitat också till stöd för en sådan linje.