Gustav Åhlén, skolan och kundvalet

Politik2014-08-21 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I måndagens Gotlänningen hyllar Gustav Åhlén efter några månaders uppehåll återigen aktiebolagen i välfärdssektorn. Denna gång de 70 procent av friskolorna vilkas ägare lyfter vinster ur verksamheten. Han hävdar med eftertryck att privata välfärdsföretag levererar bättre välfärd än den offentliga sektorn. Den vinstbegränsning, alternativt förbud mot vinstuttag, som S, MP respektive V går till val på anser Åhlén bara komma ur ”svartmålning” och ”myter” kring välfärdsföretagen. Ideologi, nämligen ”ren socialism” och inget annat skulle vara grunden för de röd-grönas inställning.

Jaha. Det av historiska orsaker tämligen bastant icke-socialistiska Finland har ett av världens två-tre bästa skolsystem – utan några som helst vinstuttag. Sedan drygt 20 år har Sverige ett av världens mest marknadsliberala skolsystem, med fritt kundval och en skolpeng som följer eleven (kunden) samt full rätt för ägare att ta ut vinst från medborgarnas surt förvärvade skattemedel.

Tillsammans med den olycksaliga kommunaliseringen har detta gått ut över den lagstadgade likvärdigheten och skolans lika lagfästa uppdrag att kompensera elever från mindre gynnade socioekonomiska bakgrunder. För att inte tala om den ökande skolsegregationen. Sammantaget har dessa faktorer sedan 15 år resulterat i det allt snabbare fallet i Pisa-mätningarna.

Någonstans måste reparationsarbetet av skolan börja. Det som sticker mest i ögonen på en stor och växande opinion är vinstuttagen ur våra gemensamt finansierade välfärdstjänster och de stora koncernernas trixande för att undgå vinstskatt. Då är det rimligt att starta där. Däremot alls inga förbud mot de överskott som investeras i verksamheten eller fonderas för framtida förbättringar. I Friskolekommitténs betänkande från december 2013 konstateras att 460 icke vinstdrivande huvudmän 2012 drev skolor med cirka 60 000 elever. Det rör sig om stiftelser, kooperativ, ideella eller ekonomiska föreningar.

Ett exempel är Viktor Rydbergsgymnasiet i Djursholm (av alla platser) med runt 400 elever. Det drivs sedan 1993 av en stiftelse, med goda studieresultat. När rektorn i vintras intervjuades av Uppdrag Granskning sade hon: ”Det här med vinstuttag har aldrig varit en fråga för oss. Det behövs inte för att driva en bra verksamhet.”

Ett stopp för vinstuttag ur välfärden kommer således inte innebära att de sex friskolorna på Gotland tvärt försvinner. De är välkomna att fortsätta i fem-sex andra driftsformer. Säkert kommer denna reform av vårt skolsystem att medföra en del knepiga civilrättsliga överväganden, men finns den politiska viljan kommer det att vara möjligt. Så noterar jag att Gustav Åhlén, som menar att välfärdsföretagen levererar bättre välfärd, lika fullt valt det kommunala Wisbygymnasiet för sitt sista läsår. Intressant liten tankevurpa där.

Lycka till med studierna, Gustav!