Häftigt med RUT
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag talar om RUT-reformen som under de senaste åren vuxit så att det knakar. Nya siffror från Skatteverket visar att antalet företag mer än fördubblats, från 5000 till 11 400 stycken, sedan våren år 2008.
I dag köper svenska hushåll hushållsnära tjänster för nästan 190 miljoner kronor. Varje månad.Städning är störst men barnpassningen växer, framför allt i Stockholm och övriga storstadsområden.
Omkring 11 000 personer sysselsätts av branschen, varav hälften på deltid. Företagen uppger att minst två av tre som anställts under det senaste halvåret kommer från tidigare arbetslöshet.
Demoskop har i en undersökning visat att efterfrågan skulle minska hos 65 procent av köparna om avdraget försvann. Fyra av tio skulle helt tappa intresset att köpa vita hemservicetjänster om de blev dubbelt så dyra.
Det är en relevant signal eftersom den rödgröna oppositionen gjort klart att RUT får packa sitt pick och pack vid en socialistisk valseger i höst.
Det är synd att oppositionen inte förstår bättre. Synd att man låter sig förblindas av urvattnad pigdebatt och gammalmodiga föreställningar om "fina" och "fula" jobb.
I Finland som genomförde reformen för flera år sedan ses motsvarigheten som en självklar jämställdhetssatsning. En satsning som initierades av politiker, hör och häpna, på vänsterkanten. En satsning som skapat tusentals arbetstillfällen för primärt de kvinnor, ungdomar och personer med utländskt påbrå, som av tradition stått längst bort från arbetsmarknaden.
Även i Sverige är effekterna synbara för många, framför allt kvinnor, som lämnat den svarta arbetsmarknaden för den vita. I gengäld har de fått trygghet, schyssta löner och pension.
För gruppen högutbildade karriärkvinnor, som vänstern i sin nyfunna kvoteringsvurm påstår sig värna om, har reformen också fått betydelse. När nya former av avlastning öppnas ökar sannolikheten att fler kvinnor vågar, och vill, ta sig an ansvarsfulla och betungande positioner i yrkeskarriären.
Män som gjort karriär har i alla tider kunnat lägga över ansvaret för hem och familj på en hemmavarande kvinna. I en tid där bägge parter förväntas göra yrkeskarriär är det en förutsättning för livspusslandet att hushållsnära tjänster går att köpa.
Många av de nya företagen i branschen har startats och drivs av kvinnor. Dessa kvinnor är bra förebilder för alla de kvinnor som drömmer om att starta eget men som av olika skäl inte vågar ta språnget. Kvinnor borde i högre utsträckning uppmuntras att starta eget inom de branscher de känner till bäst. Precis som män framgångsrikt gjort i alla tider.
På så vis skulle vi automatiskt, utan politikens intrång, få fler kvinnliga företagsledare med både vilja och kompetens att ta sig an tyngre maktuppdrag.
Men alla dessa goda argument biter inte på oppositionen som anser att bara "de rika" gynnas av RUT-reformen. Sanningen är att "de rika" inte behöver ett avdrag. De kan, och kommer alltid att kunna, köpa tjänster av detta slag, precis som de alltid gjort. Varifrån skulle annars pigdebatten komma?
Mona Sahlin brukar hävda att hon tycker att det är häftigt att betala skatt. En förutsättning för att kunna få vara delaktig i denna "häftiga" grupp av "häftiga" skattebetalare är att man har ett vitt arbete som genererar en egenintjänad inkomst. Varför vill oppositionen förvägra fler, varav många kvinnor, tillträde till de häftigas och oberoendes skara?