Hälften av maten importeras
Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I förra veckan var det LRF-stämma i Skövde. Det är alltid speciellt med stämmor, man skärper till sig lite grann, många är väl förberedda för att driva sina hjärtefrågor. Ibland är det också spännande, som vid styrelsevalet då det i år var votering, som dessutom fick göras om på grund av teknikstrul. För egen del var det extra spännande eftersom jag valdes in i styrelsen. Det ska bli intressant och roligt!
Stämman präglades av framtidsfrågor. Innehållet i LRF:s Livsmedels- och energistrategier diskuterades livligt. Det är en ödesfråga att bryta den negativa utveckling svenska livsmedel har haft i många år. Snart importerar vi mer livsmedel än vad vi producerar i Sverige. Skillnader finns mellan olika produktionsgrenar, där man kan konstatera en genomsnittlig volymminskning på 10 procent för animalieproduktionen vad gäller nötkött, gris och mjölk, under den senaste 10-årsperioden. Däremot har spannmål, oljeväxter samt frukt och grönt ökat. Totalt har dock värdet på den svenska maten sjunkit. Vi har inte lyckats på marknaden.
Livsmedelsstrategin kommer att utvecklas i två parallella spår. Den ena handlar om att öka konkurrenskraften. Medan den andra handlar om värdebyggande och nya försäljningskanaler. Båda delarna är en förutsättning för att vi ska lyckas. Målet är att vända den negativa spiralen till en positiv utveckling. Produktionsvärdet inom primärproduktionen ska växa med 1 procent per år fram till 2020. Det innebär ett beräknat totalt produktionsvärde på cirka 35 miljarder kronor 2020, att jämföra med 28 miljarder som nuvarande trend pekar på.
På stämman fick vi också lyssna till vad de båda politiska blocken vill med det svenska lantbruket. Alliansen berättade att de nu i dagarna har tillsatt en "högnivågrupp" vars syfte är att stödja en ökad primärproduktion. Bra och viktigt!
Detta tillsammans med "Matlandet Sverige" är en bra början för att vända utvecklingen. Konstigt nog nappade man inte riktigt på livsmedelsstrategin, vilket nog förvånade många.
Alla EU:s medlemsländer har någon form av strategi för sin livsmedelsproduktion, utom Sverige! Alliansen verkar också vara överens om att jordbrukspolitiken behöver vara gemensam även fortsättningsvis. Klarare besked från alliansen i flera frågor utlovades till i början av augusti.
Oppositionen var mer positiv till en livsmedelsstrategi i Sverige. Blir Mona Sahlin statsminister kommer hon att bjuda in Lars-Göran Pettersson för samtal om ett branschprogram för livsmedel. Oppositionen kommer också att öka skattetrycket genom att till exempel återinföra handelsgödselskatten, kilometerskatt och koldioxidskatt. Men köttskatt vill de inte ha.
Nu hoppas jag på varmare väder. Vi behöver alla, både människor och växter, lite mer sol och värme, efter en lång och kall vinter och vår.