Håll rent åt höger i höst
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Naturligtvis finns de gamla vanliga partierna med liksom några nya som medierna har uppmärksammat under året.
Det oroande är de högerextremistiska partierna och partier som spelar på nationalistiska och främlingsfientliga känslor hos medborgarna. Nationaldemokraterna, Sverigedemokraterna och till och med Ny Demokrati finns med på listan för att nämna några.
I sig utgör dessa partier inget hot i riksdagsvalet. Men deras deltagande kan få obehagliga konsekvenser. I vårt grannland Danmark har utvecklingen gått snabbt i extremt illavarslande riktning där främlingsfientligheten har spridit sig till mer etablerade partier.
Där har hetsen mot muslimer och Islam givit bränsle åt de största demonstrationerna mot Danmark i mannaminne. Det är tyvärr ingen slump att det som uppkommit runt publiceringen av muhammedbilderna, har uppkommit med just Danmark i centrum.
Därför är det extremt viktigt att de etablerade partierna inte viker en tum i sitt motstånd mot dessa värderingar. Folkpartiets utspel om språktester och hårdare krav på asylsökande och invandrare inför valet 2002 är en oroväckande minnesbild. Partiet har dessutom fortsatt att fiska i strandkanten av dessa smutsigare vatten under mandatperioden.
Det är säkert så att ett litet parti som folkpartiet kan få en procentuellt sett rejäl skjuts framåt genom att som enda seriösa parti försöka locka till sig de människor som känner en rädsla för invandringen eller har en böjelse åt det främlingsfientliga.
Men det är en björntjänst. Vad folkpartiet gör är att flytta gränserna, visserligen inte alls i en omfattning som de borgerliga partierna i Danmark, men ändå åt fel håll. Opinioner kan vända otroligt fort, vilket Danmark och de senaste månadernas händelser är ett skrämmande bevis för. Det är viktigare än på länge att hålla rent högerut.
På Gotland fick småpartierna ingen framgång i valet förra gången. 209 personer på ön ville se Sverigedemokraterna i riksdagen. Visserligen dubbelt så många röster som pensionärspartiet fick men ändå alldeles för litet för att ens kunna påverka agendan och diskussionen. Låt oss tillsammans här hemma mota Olle i grind, och hoppas på att Leijonborg inte ställer till det igen.