Hålla samman... lagom mycket
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Sammanhållning var ett tema när Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt möttes i debatt i SVT Agenda i söndags kväll. Och man kan utgå från att Miljöpartiet på sin kongress i Uppsala 14-16 maj - utöver förväntade rotskott - även levererar recept på att hålla ihop vårt land.
Som omväxling angriper de politiska blocken varandra för att söndra landet, socialt och geografiskt.
Men inte bara sammanhållning är ett fint ord i politiken. Det är också mångfald. Trots att mångfald ju innebär skillnader - ja, till och med - hu då! - klyftor.
Hur ska man hamna rätt i det här?
I Sveriges riksdag finns ett parti som känner sig jämlikare än andra och i vars ideologi rymts tesen att man egentligen borde vara ensam företrädare för folket - Vänsterpartiet. Alla de andra partierna anser sig visserligen vara bäst, men har samtidigt i generna att det faktiskt kan vara bra att möta lite konkurrens.
Reinfeldt har sagt att det inte längre går att skrämmas med Vänsterpartiets förflutna. Väljarna tror inte längre på vänsterspöket. Partiets politik må ses som uppåt väggarna - faktum att partiet en gång stöttat både Stalin och Hitler har förlorat sin verkan.
Men även gamla vänsterpartister kan minnas den tid då man trots förvissningen om överlägsenhet ändå skämtade om att när hela världen fått planekonomi behövde man ett land med kapitalistisk ekonomi - för att veta hur det egentligen förhöll sig.
Med sin grundlag var USA tidigt ute med insikten om att individer, grupper, företag och stater, hur goda de än är och anser sig vara, behöver motkrafter för att inte gå överstyr.
I en fungerande demokrati ingår att politikerna vågar erkänna detta - utan motståndare med trovärdig förmåga att finna makten blir de själva sämre.
Problematiskt är det i alla de länder där maktskiften upplevs som hot, mot både pengarna och livet.
I Sverige är det inte så, trots högt tonläge i en valrörelse. Reinfeldt brukar, när han vill markera att han är "Nymoderat", säga att vi har mycket att värna. Sådant som skapar en sammanhållning som människor i många andra länder bara kan drömma om.
Sammanhållning är ett hedersord även i Europasamarbetet. Vi är nu vittne till en kris som orsakats av att det finns länder där systemfel tolererats. Det saknades motkrafter som sade ifrån. EU-Europa svek redan före finanskrisen 2008 de regler man själv godkänt för sammanhållningen.
EU:s strävan efter en "allt närmare union" har onekligen fått sig en knäck.
Men insikt om verkligheten är ju inte fel. Och verkligheten är sådan att god politik - för sammanhållning - möjliggör för människor att leva och försörja sig under väldigt olika omständigheter, de må sedan betecknas som mångfald eller klyftor.