Hållbar tillväxt och S:t Petersburg
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nämligen internationellt samarbete med olika orter och organisationer. Särskilt sedan järnridån föll runt 1990 förändrades Gotlands geopolitiska position.
I enighet beslöts att kommunen skulle agera och samarbete med andra orter runt Östersjön. Mest känt är nog ö-samarbetet med de sju Östersjö-öarna i B7.
Men också i Den nya Hansan som inte bara var att åka på Hansedagarna i en massa trevliga städer. Visby har ju också haft Hansedagar.
Björn Jansson hade helt rätt när han berömde tre kommunpolitiker, som haft särskilt stor betydelse för det gotländska internationella samarbetet, nämligen Hans Klintbom (c), Jan Lundgren (s) och Inger Harlevi (m).
Utan dem hade Gotland inte fått ut så mycket av det internationella arbetet som vi faktiskt fått. Och får.
Nu ska arbetet drivas vidare. Därför en tydligare strategi. I debatten om den kom två som jag tycker viktiga förslag.
Miljöpartiets Viveca Bornold ville ändra skrivningen till uthållig tillväxt och ökad sysselsättning. Detta togs av ett enigt fullmäktige. Vilket är helt rätt. Gotlands framtid ligger i uthållig miljöinriktad tillväxt.
Och så betonade Inger Harlevi att vi också måste försöka få med Ryssland i Östersjösamarbetet och i utbytet med Gotland. Det är också helt rätt.
Hon nämnde Kaliningrad och den folkrika S:t Petersburgsområdet. Kan vi genom ihärdigt samarbete nå dithän att inom fem år har vi direktflyg mellan Visby och S:t Petersburg?
Vilket lyft för Gotland. Och för Ryssland!