Halv frihet är ingen frihet

Politik2007-05-30 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När kopian av ostindiefararen Götheborg anlöper hemmahamn helgen efter nationaldagen hoppas arrangörerna att Kinas president Hu Jintao ska stå på däck. Det symboliska värdet av att ledaren för Sveriges största handelspartner i Asien deltar går inte att ta miste på. Men statsbesöket får inte bli ett teparty.
Hu Jintao företräder som generalsekreterare i Kinas kommunistparti en förtryckande polisstat. Han brukar beskrivas med orden moderat och försiktig, men det låter hyggligare än vad det är.
Skydd för mänskliga rättigheter finns sedan något år inskrivet i Kinas grundlag, men verkligheten är en annan. När den servila kinesiska folkkongressen höll sin årliga session i mars ramades den in av hot, husarrest, polisbrutalitet och andra avslöjande uttryck för hur de styrande ser på yttrandefrihet, pressfrihet och organisationsfrihet.

Kraftig tillväxt
Frihetsberövande utan rättegång och omskolning av oliktänkande tillämpas i Kina. Tortyr används flitigt och användningen av dödsstraff förskräcker. Det parti som ställde till med blodbad på Himmelska fridens torg 4 juni 1989 har inte ändrat syn i fråga om vart makten ska ligga.
Att ledaren för en sådan stat välkomnas till Sverige med öppna armar beror så klart på Kinas ekonomiska tillväxt. Det brukar sägas att de kinesiska ledarna strävar efter ett samhälle där folket inte skulle vilja ha det annorlunda ens om de fick välja. Nästa sommar kommer det budskapet att basuneras ut över världen i samband med de olympiska spelen i Peking. En stor klocka på Himmelska fridens torg räknar ner tiden till invigningen i augusti 2008.
Räkna med en del övertramp då. Göran Perssons ökända uttalande om att det för honom var "oerhört slående vad politisk stabilitet betyder för ekonomisk utveckling när man ser det kinesiska exemplet" visar att även normalt sansade demokratiska politiker kan hamna i galen tunna. Den behövliga kritiken underlättas inte heller av behovet att främja ekonomiska intressen.

Förtrycket bibehålls
Desto viktigare att inte falla i fällan att det går att hålla isär ekonomisk och politisk frihet. Som ekonomen Amartya Sen visar i boken "Utveckling som frihet" finns inget stöd för någon sådan allmän konflikt. Kinas ekonomiska utveckling hotas inte av demokratisering. Men lika viktigt är att inse att ekonomisk utveckling inte per automatik leder till demokrati.
Singapore är ett illustrerande exempel i båda dessa avseenden. Wall Street Journal och Heritage Foundation rankar i sitt Index över ekonomisk frihet stadsstaten som tvåa i världen efter Hong Kong. Men Singapore är inte det exempel på ekonomisk frihet som man i förstone kan tro. Den auktoritära staten har fingrar med i spelet överallt genom ett snårigt nätverk av ägande. Det visar landets människorättsaktivist Chee Soon Juan i boken "Om detta får ni inte berätta". Singapore är en öken när det gäller kreativitet, konstaterar han torrt. Däremot visar Singapore och dess styrande parti PAP att det går att behålla förtryck trots lång tid av ekonomisk tillväxt. Chee Soon Juans bok är full av exempel på det.
Inte undra på att Kinas ledare blickar mot Malackahalvöns sydspets för inspiration. Hoppas att de svenska värdarna verkligen använder Hu Jintaos statsbesök för att servera en annan bild av världen.