Hamas hämnd drabbar världen?

Politik2009-01-10 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Natten till fredag antog FN:s säkerhetsråd en resolution som manar till omedelbart eldupphör i Gaza, samt israeliskt truppbortdragande från palestinskt territorium.
Men striderna, som är några av de blodigaste i Gazas historia, rasar vidare. Ekot talar om 770 döda och över 3200 skadade hittills i flyganfall, kustbombardemang och gatustrider.
Några tydliga indikationer på att konflikten skulle trappas av finns inte. Ännu ligger den svarta röken tung över Gaza stad.
Hamas raketer tränger in över mål allt djupare bakom israeliska gränsen.

Hamas har redan avfärdat resolutionen, som också innehåller krav på åtgärder mot vapensmuggling till palestinska styrkor.
Enligt den terrorstämplade, semiparlamentariska, paramilitära organisationen ser resolutionen inte till det palestinska folkets bästa.

Nyligen uppmanade Hamasregeringens utrikesminister, Mahmoud Zahar, islamister att mörda "Israels barn" som hämnd för Israels markinvasion av Gazaremsan, hävdandes att den judiska staten genom sitt agerande legitimerat attacker mot judisk civilbefolkning världen över.
Uttalandet avslöjar den "demokratiska" Hamasregeringens sanna natur, och måste rimligen betraktas som en informell krigsförklaring mot världens civiliserade stater. Följer attacker mot svenska, brittiska eller tyska medborgare innebär detta att frontlinjen i en provinsiell Mellanösterkonflikt plötsligt löper härs och tvärs över världskartan. Världssamfundets distanserat neutrala hållning i konflikten blir därigenom en omöjlighet.

Mycket tyder på att en sådan eskalering av konflikten är att vänta. Rapporter har redan inkommit om enskilda attentat mot judiska intressen i Europa. I måndags attackerades en synagoga i franska Toulouse. Två bilar lastade med sprängmedel rammade synagogans dörr, där branden orsakade viss skada. I byggnaden föreläste en rabbin för ett tiotal personer.
Frankrikes president Nicolas Sarkozy, en känd Israelvän, vars hätska verbala utfall mot Iran förra året gav utslag på oljepriskurvan, lät höra att han förväntar sig att polis och rättväsende med alla tillgängliga resurser försäkrar sig om att attentatsmännen arresteras och bestraffas.

I Storbritannien växer oron för "hämndaktioner" mot framstående judar. TV-profilen Sir Alan Sugar, skivproducenten Mark Ronson, överhusets Lord Levy, utrikesminister David Miliband och stjärnjuristen Anthony Julius utmålas som potentiella mål, efter det att antiterrorexperten Glen Jenvey uppmärksammat allt hotfullare stämningar de senaste dagarna på ett islamistiskt internetforum.

Inte heller Sverige tycks förskonat. Enligt polisen var branden i Judiska församlingens lokaler i Helsingborg förra fredagen anlagd.
Utvecklingen är oroande. Är Justitiedepartementet, på radikalt annorlunda villkor, redo för sin beskärda del av Utrikesdepartementets trassligaste stötesten?