En nattmangling som gav politisk mersmak

För första (och sista?) gången höll Centerpartiet en hybrid partistämma där de gotländska ombuden var uppkopplade från en lokal i Visby.

För första (och sista?) gången höll Centerpartiet en hybrid partistämma där de gotländska ombuden var uppkopplade från en lokal i Visby.

Foto: Rebeca Gajardo Angel

Politik2021-10-09 06:19
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

KRÖNIKA

Lördag, för två veckor sedan, ringde klockan 06.45. Det var dags för dag tre av fyra på partistämman med Centerpartiet.

Dagen innan hade vi hållit på i ganska exakt 16 timmar, med en kort lunch, och en lika kort middag, och några bensträckare. Sedan fick vi sova i sju timmar. Överdriver inte om jag påstår att jag slocknade innan huvudet nådde kudden. Min tanke efter den långa dagen: vad har jag egentligen gett mig in på?

Ytterst få gånger under ett långt yrkesliv hamnade jag i sådana här manglingar. Eftersom jag inte jobbat på riktigt på fem och ett halvt år blev det en upplevelse som jag alltid kommer att bära med mig.

Som fortfarande relativt ny inom politiken blev det som att sätta sig på skolbänken igen. Som ombud (vi var 550 som röstade) fick jag vara med och forma Centerpartiets framtid. Linjerna för vilka frågor vi ska gå fram med i valet. Jag var med och röstade på 600 motioner, och fick en inblick som jag aldrig hade fått om jag inte varit ombud.

När den fjärde dagen hade passerat och sista röstningen var klar kändes det ändå som om fyra dagar i politikens centrum hade gått ganska fort, trots fredagsmanglingen.

Skrev i min utvärdering att jag inte kunde ha fått en bättre utbildning i partiets just nu centrala politik. Den som ska föra Sverige framåt.

Även om det var kämpigt, och att en dag blev så väldigt lång är jag många erfarenheter rikare. Är betydligt mer taggad nu än tidigare för att kämpa vidare som fritidspolitiker mot nya och kanske okända mål.

Det blev en hybrid stämma. Vi ombud var samlade på 23 olika platser i landet. Vi var digitalt uppkopplade från morgon till kväll, och hade även en gemensam digital bankett. Jag är fascinerad över hur tekniken utvecklats under pandemin. Den resan har jag varit med om från start. Kom in i politiken på ”riktigt” i januari 2020.  Tre månader senare stängde Sverige och vi fick lära oss att träffas digitalt. Från början var det lite stapplande, men med tiden har programmen blivit allt vassare, och vi användare allt tryggare.

Nu kunde vi i varje fall träffas fysiskt inom varje distrikt. För mig blev det ett sätt att träffa personer jag tidigare nästan bara sett på en skärm.

Det är 337 dagar kvar till valet. Alla politiska partier håller på att mobilisera. Nomineringar pågår. Listor till valsedlar ska fyllas med namn. De viktigaste frågorna ska ventileras. Där finns alltid sjukvården och skolan med som de absolut viktigaste för oss medborgare.

Vi gotlänningar vill också veta hur det blir med vår landsväg till fastlandet. Trafikverket har i en rapport aviserat kraftiga förändringar. En rapport som Lars Thomsson mycket målande beskrev för att ha fel utgångspunkt, fel slutsats och fel prioritering. Ord och inga visor. Men helt rätt.

GOTLÄNNINGEN

Texten kommer från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens.