C-DEBATT
Nyligen kom EU med ett nytt förslag till skogsstrategi. Förslaget innebär enligt Skogsstyrelsen i stora drag att kalhyggen och tunga maskiner ska undvikas vid skogsavverkningar och att intensiv avverkning också ska undvikas vid fåglars häckningsperioder.
Tolkningen är ännu oklar men skulle enligt Skogsstyrelsen kunna få extremt stora konsekvenser för svenskt skogsbruk. Lejonparten av Sveriges skogsproduktionsarealer, som utgör ca 58% av Sveriges landareal, är inriktad mot trakthyggesbruk idag. Samma situation råder i Finland. Att öka omställningen till så kallat hyggesfritt skogsbruk måste därför få ta längre tid och vara mer flexibel och kräver en mycket mer fördjupad och långsiktig tvärvetenskaplig analys.
För många skogsområden i Sverige lämpar sig inte att ställa om och andra kan ta flera decennier att ställa om. Forskning visar också att gran i ett flerskiktsbestånd, det vill säga med en varierad trädhöjd som möjliggör hyggesfriproduktion, ger sämre virke för bärande konstruktion och kvalitetsvirke. Det väcker viktiga frågor kring vad vi vill använda skogen till i framtiden och vilken inhemsk råvara och råvaruexport som kommer att efterfrågas?
EU:s skogsstrategi har också totalt missat frågan om vikten av att värna svensk ägande- och brukanderätt av skog via landets ca 330 000 enskilda markägare. För vid en fortsatt omställning mot en ökad areal hyggesfritt måste också skogsägare, näringsliv o skoglig forskning och rådgivning vara med på tåget för en garanterat långsiktig och fungerande skötsel samt bibehållen ekonomisk lönsamhet. Förutsättningarna för omställning ser också väldigt olika ut för olika län och beroende på hur flerskiktad ett skogsbestånd är.
Att kräva kontinuitetsskogsbruk över hela Sveriges produktionsareal över en natt är verkligen inte ett genomtänkt eller rimligt förslag och är ju i avsaknad av nationella och lokala avvägningar mellan ekonomiska, sociala och ekologiska värden. Många skogsägare och skogsbolag skulle riskera att akut tvingas sluta sköta skogen enligt nuvarande skogsbruksplaners skötsel- och brukningsmetoder. Konkurrenskraften i svenskt skogsbruk och skogsindustri riskerar då också att ta allvarlig skada.
Det är också upprörande när nu både Skogsstyrelsen och flertalet svenska forskare tydligt påvisat att EU i sin strategi baserat förslagen på helt felaktig avverkningsstatistik. Det är oacceptabelt och kräver Regeringens omedelbara ingripande. Särskilt då svenska skogens enorma kolsänka idag står för ca 70% av Sveriges totala klimatutsläpp.
Jag är övertygad om att flertalet svenska partier är överens i den här viktiga frågan. Kommissionär Ylva Johansson har också visat en stark involvering i frågan. Kritiken från Centerpartiets EU-parlamentariker Emma Wiesner är mycket tydlig. EU:s skogspolitik är verkligen helt åt skogen.