Handlingskraft och demokrati
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vi måste betänka att de folkvalda på Gotland har tre olika stora uppgiftsområden jämfört med normala kommuner. De har de vanliga kommunala uppgifterna som skola, äldreomsorg, vatten, avlopp, sophantering, kultur och fritid. Men på Gotland styr kommunfullmäktige också över landstingsuppgifterna, det vill säga sjukvården och kollektivtrafiken. Dessutom har kommunen hand om det regionala utvecklingsansvaret, som annars ligger på länsstyrelserna.
Det är nog tveksamt om det ger några demokratiska och effektivitetsmässiga fördelar att dela upp de tre stora nämnderna barn- och utbildning, social- och omsorg och hälso- och sjukvård. Demokratiskt skulle det vara bra om fler kan väljas till politiska uppdrag, men frågan är om överblick och samordning blir bättre.
Däremot vore det bra om man bildade ett utskott i kommunstyrelsen eller en ny förvaltning och nämnd, som kunde agera offensivt för att minska arbetslösheten, sjukskrivningarna och se till att fler kommer i jobb och kan försörja sig genom arbete. Kommunens näringspolitik sköts idag på ett utmärkt sätt av kommunstyrelsen och främst dess ordförande Jan Lundgren. Den modellen kan fortsätta. Men den kommunala arbetsmarknadspolitiken måste förstärkas politiskt och operativt.
Fullmäktige är ett debatt- och beslutsorgan. Det går säkert att engagera fullmäktige mycket mer i många frågor på ett tidigare stadium. Genom många informationsmöten. Mycket mer tid måste ägnas åt uppföljning av det fullmäktige beslutat. Och hur nämnderna uppfyllt fullmäktiges beslut. Fullmäktige ska besluta om mål och pengar för verksamheten. Då måste fullmäktige också mycket noga följa upp hur det gick och debattera orsakerna till misslyckanden och framgångar.