Här är alla välkomna oavsett bakgrund

Politik2015-07-08 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Årets upplaga av Almedalsveckan är till ända och vi gotlänningar har all anledning att vara stolta över oss själva och varandra! Gotland har på alla vis visat sig från sin allra bästa sida och det är många som dragit sitt strå till stacken. Tack alla ni som slitit för att välkomna så många till en av demokratins högtider. Tillsammans gör vi det möjligt!

I år gavs jag möjligheten att hälsa alla välkomna till Socialdemokraternas dag i Almedalen och också att hälsa statsminister Stefan Löfven välkommen upp på scen. En fantastisk känsla! Jag fokuserade min inledning kring välkomnande och kring Gotland som en plats där vi inte gör skillnad. Hit är ju alla välkomna, oavsett om vi kommer från Kiruna eller Kabul. Oavsett om vi stannar över dagen eller kommer hit för att bygga våra liv.

Regionfullmäktiges rungande ja (minus Sverigedemokraterna) gör detta tydligt. Det nämnde jag också i Almedalen och det möttes av spontan applåd. Vi måste ta hand om varandra. Det finns inget annat sätt. Så bygger vi Sverige starkt. Ett bättre Sverige. För alla.

För mig har Almedalsveckan inneburit mängder av positiva möten, med både nya och gamla aktörer och personer och även några panelsamtal. Det har varit rejäl spännvidd på mötenas teman, men det går ändå att skönja en röd tråd. Rentav en klarröd sådan. Även om mötena handlat om allt från turism till kalkindustri, kommunikationer till yrkeshögskola, har det varit ett tydligt fokus på fler i arbete. Oerhört glädjande och inspirerande! Vi står inför saftiga utmaningar, både lokalt och nationellt. Men, det råder tack och lov ingen brist på idéer eller initiativ- eller innovationskraft. Det bådar gott för framtiden!

Det har på sina håll knorrats kring skatter och arbetsgivaravgifter, men helhetsintrycket ger ändå vid handen att det finns positiva förväntningar på regeringspolitiken, inte minst ifråga om att sluta rekryteringsgapet genom ökade satsningar på så väl yrkesutbildning som akademi. Att industrikanslern får stå tillbaka för fyra rådgivare med samma syfte uppfattas även det som en tydlig ambitionshöjning för svensk konkurrenskraft. Målet om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 är ambitiöst, men inte omöjligt!

Den närmaste tiden blir inte fullt så intensiv, utan kommer att präglas av lite mer familjeliv, både morgon- och kvällsdopp, och en och annan bok. Återhämtning behövs för att möta en spännande men utmanande höst, med ett fortsatt knepigt parlamentariskt läge. Glad sommar!