Har vi som har kompost hemma gjort fel i alla år?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Kompost ska samlas in till en stor anläggning som ska utvinna energi ur rötslammet.
Stefan Nypelius (c) ska ha sagt under kommunfullmäktigedebatten att kompostmaterialet ska rötas och användas till att utvinna biogas. Vid bara kompostering avgår metangasen rätt ut i luften.
Känner oss som miljöbovar
Vi som under alla år har komposterat känner oss helt plötsligt som miljöbovar. Det var ju så här vi skulle göra för att få ner sopberget och få en renare miljö. Har vi gjort fel i alla år nu?
Wera Svensson kommer med sitt inlägg på Gotlands Folkblads ledarsida igår med ett förlösande tillägg. Komposterar man och använder det som jordförbättring, då borde miljövinsterna bli positiva.
Kommer det då att finnas ett undantag för oss som har egen trädgård och kan använda komposten själva eller ska alla lämna till sopbilen? En sopbil som då får ta hand om en större sopmängd och följaktligen måste tömma sin last oftare. Vi får hoppas att den går på biobränsle då.
Hur ska taxan styra?
På ett sätt skulle det vara skönt att slippa dela upp soporna i kompost, glas, plast, metall, med mera. Men de flesta av oss vill fortfarande ta ett ansvar för miljön.
Den slutliga moroten för många är dock ännu kostnaden. Blir det för liten skillnad mellan sorterat och osorterat avfall så faller många tyvärr för det enklare alternativet. Det behövs nog en ordentlig funderare på det här innan man tar slutlig ställning.
Att Lars Thomsson skrivit ett kontrakt i förtid med Ragnsells, som nu kommer att kosta skattepengar, är inget som får forcera ett slutgiltigt beslut. Det blir istället läropengar för Thomsson att man ska inte göra affärer innan besluten är fattade.
En annan fråga som varit uppe den senaste tiden är skrotbilspremien. 30 000 bilar fick man in med en tillfällig premie på 4 000 kronor per bil.
Fortfarande finns det cirka 300 000 bilar utan katalysatorrening i Sverige. Hur har man tänkt att få bort dem utan en skrotningspremie? Den gick ju åt till de 30 000 man redan har skrotat?
Lars Thomssons partikamrat, miljöminister Andreas Carlgren, säger att några nya skrotningspremier är inte aktuella.
Skrotpremie och miljöbil
Till TT säger han den 4 juni 2007, att "Om det är något folk har blivit påminda om så är det att det är bra att lämna in sin gamla bil. Dessutom får man 10 000 kronor om man köper en ny miljöbil."
Jättebra Carlgren. Det är bara det att det inte är samma personer som kör skrotbilar som köper nya bilar. I snitt byter en ny bil ägare 3-5 gånger innan den blir skrotad.