Hård kamp om a-kassan

Politik2006-12-21 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Igår var det tänkt att riksdagen skulle besluta om den borgerliga regeringens försämringar av a-kassan. Men då förslagen är så dåligt förberedda och naturligtvis för att markera sitt ogillande av förslagen, begärde socialdemokraterna och vänsterpartiet återremiss. Eftersom det räcker med att en tredjedel av riksdagens ledamöter begär återremiss, så blir det så.
Det sannolika blir att utskottet tar ett snabbt sammanträde och så får riksdagen besluta idag. Det finns knappast någon möjlighet att ytterligare begära återremiss och därmed förhala frågan. Vi har ju inte i Sverige den förhalningsmöjligheten som finns i USA med Filibustertalande från de folkvalda. Och socialdemokraterna skulle inte använda en sådan metod. Folket har ju valt den borgerliga regeringen och får stå ut med dess usla beslut. I gårdagens riksdagsdebatt var det dock en hård batalj mellan socialdemokraterna och moderaterna.
Den moderatledda regeringen tror att de arbetslösa är lata och håller sig undan och tycker det är roligare att leva på a-kassan än att söka och få jobb. Därför ska de arbetslösa få mycket mindre i a-kassa och därmed tvingas söka jobb. Det ska löna sig att arbeta och därför blir det avsevärt dyrare att bli arbetslös. För en typisk hotell- och restauranganställd kan helheten av den försämrade a-kassan innebära 3 000 kronor mindre i månaden. Skattesänkningen inräknad.
Facket för de hotell- och restauranganställda har räknat ut hur det slår för en typiskt anställd inom detta område. Under ett år jobbar de växelvis heltid, deltid och är arbetslösa. Med de förändrade beräkningsgrunderna, sänkta nivåerna och höjda avgiften, så innebär det att de förlorar 3 000 kronor i månaden. På Gotland kommer försämringen i a-kassan tillsammans med nedskärningarna av arbetsförmedlingens åtgärder och nedskärningen av vuxenutbildningen att göra det mycket tufft för många arbetslösa. Det kan mycket väl bli en ökande utflyttning av arbetslösa från Gotland som söker jobb på fastlandet. Eller också söker de socialbidrag om de kan stanna kvar på ön. För även om de borgerliga talar om nystartsjobb och annat, som ska gynna företagarna och få dem att anställa arbetslösa, så lär det bli svårt att i början av 2007 få fram drygt 1 000 nya så kallade riktiga jobb, som de borgerliga talar om. Och då står de arbetslösa där med en sämre a-kassa att leva på.
När nu den borgerliga regeringen så hårt slår mot de arbetslösa och facket, så blir det tydligt för allt fler hur viktigt det är att vara med i facket. Hotell- och restaurang har undersökt detta och 70-80 procent av de anställda ser det som mycket viktigt att vara med i facket när a-kassan försämras, det blir svårare att få heltidsanställning och de osäkra anställningarna ökar.
Allt fler ser det som viktigt att vara med i facket när det nu drar ihop sig till löneförhandlingar. En effekt av angreppen på de arbetslösa och facket blir större motsättningar på arbetsmarknaden. Det märks i Göteborg och vi får säkert fler exempel där facken tvingas ta till stridsåtgärder för att få fram kollektivavtal.