Hårda straff ingen lösning

Politik2011-08-20 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Efter en sen, alkoholfylld kväll lade britten Perry Sutcliffe-Keenan, 22 år, en stund på att starta Facebook-sidan "The Warrington Riots". Det var inte ett särskilt smart drag - något som Sutcliffe-Keenan också insåg nästa morgon. Då raderade han sidan, bad om ursäkt och förklarade att det hela hade varit ett skämt.

Men det brittiska rättsväsendet uppskattade inte humorn. I veckan dömdes han till fyra års fängelse för att ha skapat panik - trots att hans tilltag inte lett till några oroligheter. Som jämförelse kan nämnas att liknande straff brukar utdömas i England för kidnappning eller sexuella övergrepp. En annan britt dömdes till sex månaders fängelse för att ha stulit en vattenflaska, värd knappt 40 svenska kronor.

Det är begripligt att britterna snabbt vill få stopp på oron. Men de slentrianmässigt hårda straffen som nu döms ut väcker kritik.

Tidningen Guardian har i veckan gått igenom rättsfallen och presenterat statistik över domarna som fallit. Två tredjedelar av dem som hamnat i rätten i samband med upploppen är under 25 år, nästan var femte är under 18. I genomsnitt är strafflängden fyra månader i fängelse, endast ett fåtal har dömts till böter.

Det som utmärker gruppen är att nio av tio är män samt att de flesta har vuxit upp i ekonomiskt utsatta miljöer: 41 procent kommer från Englands allra fattigaste områden.

Orsakerna bakom upploppen är komplexa - och en uppväxt i misär tar förstås inte ifrån individen hans eller hennes personliga ansvar.

Men om man vill komma åt problemen på längre sikt gäller det att se till grundorsakerna. De snabba rättsprocesserna vittnar om ett obehagligt hämndtänkande. Hårda fängelsestraff på lösa grunder leder knappast till ett lugnt, stabilt samhälle med stort förtroende för statsmakten.