Hästskits-teori i praktiken

Filip Lidblad har hamnat i kläm på grund av regeringens politik. Kan Marcus Persson säga att han har fått del av den starka ekonomin?
Foto:Petra Jonsson/GT

Filip Lidblad har hamnat i kläm på grund av regeringens politik. Kan Marcus Persson säga att han har fått del av den starka ekonomin? Foto:Petra Jonsson/GT

Foto: Petra Jonsson

Politik2011-01-27 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Marcus Persson på Gotlänningen ger mig en möjlighet att utveckla mina tankar om regeringens orättvisa politik. Jag vet inte om Marcus läste hela min ledare eller om han väljer att tolka det som han vill.

Ingen är gladare än jag att Sverige har en stark ekonomi. Det är nog alla överens om att en stark och sund ekonomi är grundförutsättningen för välfärd. Problemet är bara att den rikaste tiondelen av svenskarna har fått det mesta av den välfärd som vi alla har arbetat ihop till. Regeringen har helt enkelt låtit den fattigaste tiondelen betala för de förbättringar som de rikaste har fått.

Om Marcus Persson verkligen tror att de sjuka och arbetslösa har fått del av Sveriges starka ekonomi så undrar jag var han har varit de senaste åren. Har han inte sett larmrapporterna om sjuka och arbetslösa som utförsäkras eller hamnar i hopplösa Fas 3-åtgärder? Har han inte sett hur försäkringarna har urholkats? Allt färre får idag full a-kassa när högsta möjliga belopp är 80 procent av 18 500 kronor. Fas 3 ger knappt existensminimum.

Vågar Marcus Persson stå öga mot öga mot Filip Lidblad, som i flera reportage i GT berättar om hur han hamnat i kläm, och säga att han fått ta del av Sveriges starka ekonomi? Eller till Marie Hammarlund som i gårdagens GT berättar om sina erfarenheter av Fas 3?

Det är ändå bra att Marcus Persson håller med mig om att det är problem att få ut långtidsarbetslösa i arbete. Något som regeringen inte har lyckats med trots fagra löften. Det är också skönt att inte heller Marcus tycker att ännu ett jobbskatteavdrag ska göras. Nu är det svårt att jämföra om de andra stegens avdrag inte hade gjorts, men få säger nog emot att särskilt många nya jobb skapade de inte. Tvärtom gick ett antal ner i tid när de fick mer pengar, medan deltidsarbetslösa fick säga upp sina jobb när a-kassedagarna tog slut.

Det finns något som kallas "hästskitsteorin". Den går ut på att om man ger hästen (de rika) mer att äta så skiter den mer och då kan det stänka smulor på de fattiga... om de har tur. Det är den teorin Marcus Persson (och regeringen) hävdar även om han säkert själv inte har en aning om det. Vad jag tycker om nämnda teori står nog ganska klart.