Hatt på jakt efter kronan

Anna-Karin Hatt. Doldis som vill bli partiledare.  Foto: Fredrik Persson/SCANPIX

Anna-Karin Hatt. Doldis som vill bli partiledare. Foto: Fredrik Persson/SCANPIX

Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Politik2011-08-15 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den enligt inre partikällor mest troliga efterträdaren till Maud Olofsson heter Anna-Karin Hatt. Nu befinner hon sig på kampanjresa där hon samlar stöd till sin kandidatur. Hennes schema är späckat men Svenska Nyhetsbyrån lyckades få en intervju med henne. Självklart var den underliggande frågan om man kan lita på Hatt som en borgerlig politiker.

På den direkta frågan om hennes lojalitet mot alliansen hade Hatt raka svar.

- Jag har varit en del av alliansarbetet sedan innan det hade ett namn. Som stabschef hos Maud Olofsson blev jag Centerpartiets representant i den grupp som gjorde förarbetet innan alliansens bildades. Självklart vill jag att alliansarbetet fortsätter. Men vad jag har sagt är att Centerpartiet måste växa inom alliansen. Vi måste åter bli ett brett allmänborgerligt parti, som på Fälldins tid.

Nu säger Du allmänborgerlig. Men i Ditt kandidattal upprepade Du ordet social. Centerpartiet skulle bli mer socialliberalt. Är det inte en term sossar brukar använda för att beteckna samarbetsvilliga?

- Jag tycker det är en väldigt konstig syn på vad socialliberalism är. Det finns ingen likhet mellan socialliberalism och socialdemokrati, utom ordet social.

Är inte alla borgerliga partier Socialliberala?

- Nej, ta Folkpartiet som exempel. Trots dåliga tider vill de satsa på att först sänka skatten för de rika. Det tycker inte jag är socialliberal politik.

På Din hemsida skriver Du om alliansen att ett handslag är ett handslag. Vad menar Du med det?

- Ja, att jag tycker att man ska hålla ingångna avtal, och förutsätter att andra gör det. Energiavtalet är ett exempel.

I Ditt kandidattal nämnde Du ett nytt begrepp som Du ville hjälpa människor emot. Privat överhet, vad är det?

- Många människor upplever sig som maktlösa mot resursstarka privata aktörer som har hand om olika sorters samhällsservice. Därför är det viktigt med en förstärkt konsumentmakt.

På tal om privat överhet, Du har jobbat på en PR-firma, har inte de mycket makt?

- Jag var vice VD på en PR-byrå som inte längre finns. Jobbet var spännande och det jag tog med mig tillbaka till politiken är vilken klyfta och brist på dialog det finns mellan näringsliv och politik. Någon makt tycker jag inte att PR-byråerna har. Det ser annorlunda ut i andra länder, men i Sverige brukar PR-byråer vara öppna med vem de företräder.

Miljöpartiets inflytande över politiken har lett till att stad och landsbygd ställs emot varandra i många frågor. Det gäller energiskatter, rovdjurspolitik, vägar med mera. Är inte landsbygdens människor i behov av ett politiskt parti som ställer upp bara för dem, och för deras talan?

- Jag tror att det skulle vara önskedrömmen för våra politiska motståndare. Men Centern ska inte bli ett parti bara för landsbygden. På Fälldins tid var Centern urstarkt på landsbygden, och då gick det också bra i storstäderna. Vi vill inte utnyttja någon spricka. Vi vill inte att det ska finnas någon spricka. Fälldins exempel visar att det är möjligt.

En sista fråga. Du är frisör i grunden. Ohly har sagt att han ska bli tågmästare igen när han slutar. Kommer Du börja klippa den dagen Du lämnar politiken?

Hatt skrattar.

- Jag tror inte jag kan. Klippa går, det är som att lära sig cykla. Men färgningar och sådant har förändrats. I dag får jag möjligtvis klippa min man.