Helig natt med förhinder

Foto: TOMAS HÄRESTAM

Politik2007-12-22 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Kejsar Augustus skattskrivning gjorde den första kristna julen hektisk för besöksnäringen i Betlehem. För Josef och Maria fanns ingen plats i härbärget.
Det är tryck även i år. Antalet pilgrimer och turister har stigit. 2003, när den andra intifadan, det palestinska upproret mot Israel, kulminerat, kom bara 150000 besökare till Betlehem. För 2008 hoppas den palestinska regeringen på 800000.
Betlehem har större kapacitet att ta emot besökare i dag än när Josef och Maria sökte husrum.
Det byggdes nya hotell under det hoppfulla 90-talet. Problemet, för palestinier, är nu snarare att alls ta sig dit, från exempelvis Nasaret. Bil och buss är förstås snabbare än åsna. I stället sinkas resenären av den israeliska ockupationsmaktens vägspärrar, och av säkerhetsmuren uppförd för att hålla terrorister borta från Israel.

Inne i Betlehem håller styrkor trogna president Mahmoud Abbas hög närvaro. De bidrar inte till julstämningen. Att övernatta i staden är inte lockande. Tidningen Jerusalem Post citerar en hotellägare som har den nedklottrade säkerhetsmuren alldeles intill sig:
- Gästerna har ingen utsikt. Och en del blir rädda, de får känslan av att befinna sig i ett fängelse.
Judendomen är ointresserad av Jesus. För kristendomen är han Guds son, född i ett stall i Betlehem. Enligt koranen föddes Jesus under en palm och meddelade omgående omgivningen att han var Guds profet. Varken mer eller mindre.
Kristna och muslimer vet att Jesus uppvaktades med fina gåvor. Jesu sentida palestinska landsmän utlovades vid ett givarmöte i Paris häromdagen rikliga gåvor för att göra fred.
USA:s nya aktivism i fredsfrågan har sporrat världssamfundet att med råge uppfylla president Mahmoud Abbas önskelista om 5,6 miljarder dollar över tre år. Man vill stärka honom mot rivalerna i islamistiska Hamas.

Avsikten är att vrida utvecklingen bort från konfrontation över till kooperation. Av bitter erfarenhet vet dock både givare och mottagare att mera långsiktigt bistånd kräver en fast ram för fred som kan stå emot extremisternas provokationer.
Den ramen finns inte än.
Palestinierna har rekordbistånd, som kompensation för vad som hände så många av dem vid Israels tillblivelse 1948 - flykt och fördrivning. FN:s biståndsorgan UNRWA har fungerat som ett social- och utbildningsdepartement i en stat som inte finns, medan palestinska politiker kunnat ägna sig åt annat, som maktspel och korruption.

Biståndet har givit effekt. Läskunnigheten är hög. Det har underlättat det höga barnafödande som setts som ett vapen mot Israel.
Gazaremsan, med nu 1,3 miljoner invånare, slog på 90-talet världsrekord, med i snitt åtta barn per kvinna. På Västbanken, med 2,2 miljoner invånare, var genomsnittet drygt fem barn per kvinna.
Det är många som växer upp i en miljö som främjar extremism.
Världsbanken konstaterar att den palestinska ekonomin inte kan utvecklas med alla de hinder som av säkerhetsskäl nu finns för rörelsefriheten på Västbanken.

Ännu värre är det med den sanktionsdrabbade Gaza-remsan, som efter en väpnad uppgörelse med president Abbas Fatah-parti i juni styrs enbart av terroriststämplade islamistiska Hamas och behandlas därefter - i alla fall så länge man inte stoppar raketbeskjutningen av Israel.
Lördag 15 december fyllde Hamas 20 år. Det firades med ett möte i Gaza, enligt Hamas med 250000 deltagare. De fick åter höra att Hamas aldrig tänker erkänna Israels rätt att existera.
- Saliga är de som gör fred, predikade Jesus.
Vem kan få de fromma muslimska politikerna i Hamas att lyssna till sin profet?