Hellre visionslös än taktlös
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men Anders Borg spår fortsatt lågkonjunktur, och vågar inte lova någonting. Även om det finns tecken på ljusning i ekonomin lär arbetslösheten förbli hög under nästkommande år. De ekonomiska prognoserna är osäkra, inte minst de som gäller Sveriges offentliga finanser. Ingenting garanterar att återhämtningen av världsekonomin sker friktionsfritt och utan bakslag.
Det begränsar regeringens handlingsutrymme. Att avskaffa värnskatten är det till exempel inte tal om i dagsläget, har Borg markerat, trots att många menar att det skulle vara en vinstaffär för staten.
Oppositionen är inte bakbunden på samma sätt. Västeralliansen lovar tvärtom brett och tvärt. De har råd att ta ut svängarna när det finanspolitiska ansvaret faller på någon annan. Kraftiga utgiftsökningar lovas därför till priset av förhållandevis små skattehöjningar.
För lite snack och för mycket verkstad, så har regeringens arbete ibland beskrivits. Fredrik Reinfeldt är en effektiv reformator, och vill gärna framstå som en god lyssnare, men har inte alltid varit så duktig på att förklara för väljarna varför en specifik förändring är nödvändig. Paradexemplet är förstås FRA-debatten, där regeringen teg som muren i kritikstormen, eftersom man oroade sig för "säkerhetsläckor".
Anders Borg har dock varit tydlig med vilka värden som vägleder hans ekonomiska politik. På sin nystartade blogg, "Ekonomi, arbete och politik", tänker han publicera grundliga texter om tillståndet i svensk ekonomi. Första inlägget är tio sidor långt och bär den typiska titeln "En försiktig finanspolitik är ansvarsfull".
Regeringens finanspolitiska råd har kritiserat Anders Borg för en alltför tillbakalutad ekonomisk politik, och lagt fram en rad förslag på lämliga finanspolitiska stimulansåtgärder. Bland annat har man förordat tillfälliga bostadssubventioner, temporärt höjda statsbidrag till kommunerna, tillfälligt höjda ersättningar i a-kassan och temporära skattesänkningar för pensionärer och låginkomsttagare.
Finansministerns invändning är politikerns, inte ekonomens. Och avslöjar viss politisk fingertoppskänsla. Nobelpristagaren i ekonomi Milton Friedman påpekade att "ingenting är så permanent som en temporär statlig åtgärd". Och erfarenheten ger honom rätt. Värnskatten infördes under mitten av 90-talet som en tillfällig saneringsåtgärd. Än idag har ingen regering lyckats avskaffa den. Anders Borgs tvekan inför det finanspolitiska rådets åtgärdspaket är med andra ord välbefogad.
Det är sant att moderaternas ekonomiska politik är mager och visionslös. Men hellre det än taktlös och kortsiktig.