Helt plötsligt gillar jag Bert
Birgitta Melander i köket på Södervärnsskolan.
Foto: Tommy Söderlund
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag som tittar väldigt lite på tv har bråda tider nu. Inte minst på måndagar då kvällen startar med "Tinas Cookalong", som inbiten matnörd är Tina bäst. Det tycker min yngsta dotter också. Vi lagar inte maten samtidigt, som en del verkar göra, vi ligger under en filt i soffan i stället, det är mycket skönare. Kanske provar vi någon av maträtterna till helgen. Sen gäller det att stanna kvar i soffan när "Matakuten" drar igång. Helt osannolikt gillar jag Bert Karlsson för första gången i mitt liv. Han vet hur man ska ta sig fram för att påverka det man brinner för. Just nu brinner Bert för att barn och ungdomar ska få bra mat i skolan, och på den punkten är vi helt överens. Det är bra att en så viktig fråga som vad våra barn äter i skolan äntligen har fått lite utrymme på "dagordningen". Speciellt intressant är det att följa Södervärnsskolan och den fantastiska personal som finns där. Vilken vilja det verkar finnas hos Birgitta och hennes personal. Vilja att få laga god och näringsriktig mat till eleverna, kunderna i skolrestaurangerna. Vilja att få göra sitt jobb, få använda sin kompetens i sitt yrke, och känna stolthet. Finns viljan kommer man långt, det gäller säkert på Södervärnskolan också.
Därför var det med glädje jag läste att Gotland kommun nu beslutat sig för att satsa på tillagningskök, och prioriterar maten, i stället för den hårt kritiserade metoden med kyld mat. Det är bara att gratulera till ett klokt beslut som är bra för barnen på Gotland.
En annan viktig del i måltiden är råvarorna. Att laga mat från grunden på bra råvaror som inte rest jorden runt, eller är fullproppade med tillsatser är oslagbart. Nu vet jag inte hur upphandlingen går till just i Gotlands kommun, men i alltför många kommuner saknas strategiska mål för kost- och måltidsverksamheten. Finns det politiskt förankrade livsmedelsstrategier eller kostpolitiska program i Gotlands kommun?
Lagen om offentlig upphandling ger möjlighet att ställa krav på produkt och produktion som kan skapa mer likvärdiga villkor även för lokala producenter utan att man bryter mot lagens krav på ursprungsneutralitet. Detta kan utvecklas i samverkan med kommunernas upphandlingsansvariga.
För att skapa hållbara leveranskedjor för närproducerat krävs tydliga signaler från kommunernas sida, genom livsmedelspolicy och kostpolitiska program. Signaler som är viktiga för de lokala odlarna och bönderna, så att de kan upprätthålla ett bra utbud. En möjlighet som ger både godare och mer klimatsmart mat.