Heltid en rättighet
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I en del fall kan heltiden innebära att de får jobba på mer än ett arbetsställe. Kanske både jobba på särskilt boende för äldre och i hemtjänsten eller andra kombinationsvarianter. Det skapar möjlighet för alla anställda att välja om man vill jobba heltid eller inte. Idag tvingas väldigt många jobba deltid mot sin vilja. De vill ha heltid för att tjäna tillräckligt med pengar så de klarar sig bättre. Lönerna inom vård och omsorg är som bekant låga.
Facket Kommunal vill ha heltid och många kvinnor som jobbar inom vården och omsorgen vill ha heltid. Alla manliga jobb är heltider, men de flesta kvinnojobb är deltider. Heltid som rättighet är alltså en viktig jämställdhetsfråga. Men det handlar också om kompetens och att spara pengar för kommunen. Blir det fler heltider, så försvinner många timanställningar och vikariat. Dessa kostar mer än om heltidsarbetande utför dessa sysslor. Så satsningen på heltidstjänster kommer säkerligen ge en ekonomisk vinst inte bara för de anställda utan också för kommunen.
Kommunal har nämligen undersökt vad alla timanställningar kostar i tid för någon att ringa in, introducera och administrera. Dessutom kan aldrig den som hoppar in tillfälligt få samma goda närkontakt med vårdtagarna som en heltidsanställd får. Det är också väldigt synd om de timanställda, som tvingas vara tillgängliga jämt och leva i osäkerhet om de får jobb eller inte. En storsatsning inom äldreomsorgen och andra delar av vården och omsorgen på att göra alla tjänster till heltider är en god satsning, som betalar sig på många sätt.
Att det är viktigt att vara rädd om kompetent personal fick jag ett gott exempel på häromveckan när jag på en fest pratade med en medelstor företagare inom jordbrukssektorn. Han hade fem anställda och han jobbade stenhårt på att ha jobb till alla fem hela året om. Det lönar sig inte att anställa säsongspersonal, för maskinparken inom jordbruket är nu så avancerad att det krävs kunnig och erfaren personal. Han betalade hellre lite mer för att kunna behålla kompetensen på heltid.
Det är bra att kommunalrådet Björn Jansson (s) i social- och omsorgsnämnden nu kommit till skott och gör en större satsning på heltid som rättighet. Jag tror det är rätt och tacksamt att börja inom äldreomsorgen. Och det låter bra när målet är att alla inom förvaltningen ska erbjudas heltider. Då handlar det om 2 000 personer. Valfriheten ökar för de anställda att välja om de vill jobba heltid eller deltid och alla som personalen tar hand om får större kontinuitet med kompetent personal. Det finns bara vinster med att satsa på heltid som rättighet.