Heltid som rättighet, deltid en möjlighet!

Politik2005-06-23 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I socialdemokraternas 27-punktsprogram, som de gick till val på 2002 fanns ambitionen om att gör heltid till norm med deltid som möjlighet.
Det pågår försök med årsarbetstid inom kommunen. En modell för att få bort de oönskade deltiderna. Men det går alldeles för långsamt.
Därför har vänsterpartisterna med Bodil Rosengren i spetsen motionerat om en utredning för att få fram modeller hur arbetsplatserna kan schemaläggas, så heltider är normen och deltid en möjlighet för den enskilde.
Detta bifölls av majoriteten, men de borgerliga med centerns Eva Nypelius och moderaten Lena Celion var emot. De ville inte låsa kommunens anställda till heltidstjänster. De ville ha flexibilitet.
Men de måste ha missförstått förslaget eller också tycker de att kvinnorna, för det är ju till 90 procent kvinnor som tvingas ha deltid, ska nöja sig med deltider, som det inte går att leva på.

Jämställdhetsfråga
Det finns många skäl varför det är så viktigt att inrätta alla kommunens jobb som heltider, inte bara de som männen har.
Under de närmaste tio åren kommer stora grupper av kommunens anställda att gå pension. Bara inom omsorgen går 45 procent av de anställda i pension.
Ska kommunen då lyckas locka de unga att jobba i vården, omsorgen och skolan måste det vara heltider som grund och sedan om de själva vill under perioder i livet, ha deltider.
Kravet på heltid som norm och deltid som möjlighet är viktigt ur rekryteringssynpunkt, men kanske viktigast är jämställdhetsaspekten.
Det är detta som gör det så svårt att förstå varför de borgerliga kvinnorna är emot heltiderna. Slåss de för att kvinnorna ska vara hemma på halvtid och vårda sina friska män? Är det halvtidshemmafrun de vill ha kvar?
Nu är det inte alldeles lätt att utforma scheman och tjänster så det blir heltider på alla ställen. Och trycket och behovet av anställda kan vara olika stort under olika delar av dygnet. Men det finns ju möjligheter att göra scheman och kombinationstjänster, så att det blir heltider.
Det är detta vänsterns motion handlar om. Att utreda och ta fram modeller för hur olika verksamheter inom kommunen kan utformas så det kan bli heltidstjänster.

Flexibilitet och valfrihet
Sedan får man se i vilken mån det går att utveckla åt det hållet, men motionskravet kommer att knuffa frågan om fler heltider framåt. Och det är viktigt för rekryteringsläget och för jämställdheten
Sedan kan kvinnor och män inom vården och omsorgen som alla har heltider, få jobba deltid när de får barn, är sjuka eller av andra skäl.
Det finns ju lagstadgad rättighet att vara hemma och jobba deltid när man har barn, så det ger de anställda den flexibilitet och valfrihet, som är så viktig och självklar i alla andra jobb.
Med största sannolikhet kommer det också att visa sig att det blir betydligt billigare för kommunen med en massa heltider istället för en massa deltider och timvikarier, som kostar mycket att ständigt rekrytera.
Med heltider blir det van personal, som finns tillgänglig och trivs och kan leva på sitt jobb.

Attraktiv arbetsgivare
Tack var ett gott samarbete mellan personalkommunalrådet Sonia Landin (s) och Bodil Rosengren (v) i personalpolitiska utskottet, så kan nu utredningen om hur heltider ska kunna bli normen för alla anställda inom kommunen bli verklighet.
Sedan får varje enskild välja om han eller hon vill jobba heltid eller deltid under olika skeden i livet.
Denna flexibilitet och insats för jämställdheten var de borgerliga emot. Och de ville inte göra kommunen till attraktiv arbetsgivare genom att göra heltid till en rättighet och deltid till en möjlighet.