Het valrörelse godis för väljarna
Foto: JACK MIKRUT
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Anledningen är att det har utlysts nyval. Och enligt den danska författningen ska valet hållas inom tre veckor. Det är statsministern som suveränt bestämmer - inom den fyraåriga mandatperioden - när valet ska hållas. För en dryg vecka sedan ansåg den borgerliga regeringens ledare, statsminister Anders Fogh Rasmussen, att det var dags. Han var, enligt egen uppgift, trött på att arbetet i folketinget (parlamentet) hade gått i stå. En krassare bedömning är att den liberal/konservativa regeringen står stark i opinionsmätningarna och att möjligheterna att få förnyat förtroende är goda.
Vänstersidan, med socialdemokraterna och statsministerkandidaten Helle Thorning-Schmidt i spetsen, har svårt att attrahera danskarna som just nu är synnerligen nöjda med skattesänkningar och ett högt välstånd. Det gör väl också sitt till att Danmarks befolkning är världens lyckligaste. Danskarna lever inte så länge, som till exempel svenskarna, men den tid de är här "hygger" de sig.
Oppositionen går till val på att slopa skattesänkningarna och istället satsa 10 miljarder på den så kallade välfärden; bättre vård, skolor och omsorg. För visst finns det luckor i den positiva bilden av dagens Damark. Inte minst de offentligt anställda är besvikna över att de inte får någon synlig del i högkonjunkturen, i form av rejält förbättrade anställningsvilllkor - läs: löner. Det har i höst varit stora demonstrationer mot regeringen då sjuksköterskor, lärare och hemvårdspersonal gått på gatorna. Men det här missnöjet känns ändå inte som ett rejält hot mot ministären Fogh Rasmussen.
Det är ganska typiskt för Danmark att det nyligen införda rökförbudet på restauranger och värdshus (pubar) upprör danskarna mer än något annat...
Grundtipset är alltså att regeringen, som består av representanter för det stora liberala partiet Venstre och De konservative, får sitta kvar. Fogh Rasmussen har haft stöd av Dansk Folkeparti som långt ute på högerkanten har invandringspolitiken som sin huvudfråga. Dansk Folkeparti, som ibland i svensk debatt utmålas som en motsvarighet till Sverigedemokraterna, är Danmarks tredje största parti och ledaren Pia Kjaersgaard är landets mest inflytelserika kvinnliga politiker.
Det som nu gör valet är intressant är att Dansk Folkeparti kan komma att bli av med sin vågmästarroll. Det har nämligen kommit en ny aktör på banan. För sex månader sedan föddes Ny Alliance, ett borgerligt parti som har som sitt främsta mål att bryta blockpolitiken och att minska Danks Folkepartis inflytande. Det är en dagordning som uppenbarligen tilltalar väljarna.
Ny Alliance, som leds av den oerhört karismatiske, Syrien-födde Naser Khader, kommer utan problem att klara folketingsspärren (som i Danmark är så låg som 2 procent av rösterna) och verkar få ett rejält antal mandat. Khader har sagt att han gärna stöder att det blir Anders Fogh Rasmussen som får till uppgift att leda arbetet - på drottningens uppdrag - att finna en ny regering. Men här finns en nyans som är värd att lägga märke till - detta innebär inte med automatik att Ny Alliance kommer att vilja ha just Fogh Rasmussen som fortsatt statsminister. Det kan också bli att rösterna går till socialdemokraternas Helle Thorning-Schmidt. Allt beror på vad de olika flankerna kan erbjuda Ny Alliance som också står för en human, men stram invandringspolitik.
Så valet den 13 november blir en rysare där varje röst är - som det ska vara en i levande demokrati - viktig. Det är därför politikerna är igång dag och natt och skriker sig hesa på gator och torg. I mitt lokala köpcenter går det nästan inte att sig fram för alla valarbetare som erbjuder godis, frukt, rosor och ballonger i utbyte mot min röst. Vad de förstås inte vet är att jag som svensk inte för rösta i folketingsvalet (blott kommunalt). Men jag tar gärna del i den danska valrörelsen som är betydligt häftigare och intensivare än den svenska.