Historien innehåller guldkorn

I Socialdemokraternas analysarbete behöver man också vaska guld ur historien. Henrik Berggrens biografi över Olof Palme, "Underbara dagar framför oss", kan vara en källa att nu vaska i för ett parti som söker sin tappade identitet, sina rötter, sin ideologi.

I Socialdemokraternas analysarbete behöver man också vaska guld ur historien. Henrik Berggrens biografi över Olof Palme, "Underbara dagar framför oss", kan vara en källa att nu vaska i för ett parti som söker sin tappade identitet, sina rötter, sin ideologi.

Foto: Jan Collsiöö

Politik2010-10-11 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I Socialdemokraternas analysarbete behöver man också vaska guld ur historien. Söka efter guldkorn som dolts under decenniers avlagringar. Även senare tiders guldkorn har glänst förgäves.
Avståndet mellan centrum och periferin har varit alltför långt. Kreativitet och klokskap som glänst i historien finns ock idag, men har inte tagits tillvara. Först när krisen infinner sig finner man dem, guldkornen.
Henrik Berggrens lovordade biografi över Olof Palme, "Underbara dagar framför oss", kan vara en källa att nu vaska i. Den är rent av en guldgruva för ett parti som söker sin tappade identitet, sina rötter, sin ideologi. Redan bokens titel är en vision, så god som någon.

Damma av ideologierna
Ideologierna troddes döda en gång. Även idag hörs sådana tongångar i valdebatt och eftervalsdebatt. Man kan undra om partierna själva har klart för sig sin ideologi. Ideologin som är grunden för ett politiskt program, åt vilket håll man vill röra sig.
Ideologier är också en förutsättning för demokratin, att det finns olika åsikter och tankar om samhället. Nog borde ideologierna dammas av och levandegöras. I Palme-biografin blir detta tydligt. Teamet Erlander/Palme driver målmedvetet en solidaritets- och rättvisepolitik, som har sin grund i det man då ofta talade om, demokratisk socialism. Idag verkar det vara självmord att tala om socialism, för då vattnas det i mun på vargarna, borgerliga media.
Egentligen går den ideologiska grunden tillbaks till franska revolutionens rop på frihet, jämlikhet och broderskap. Slagord som fylldes med innehåll när Välfärdssverige byggdes upp. Då teamet Erlander/Palme skickligt avläste tidsandan och människors livsbehov och tankar. Då fann man sin politik, då fann man sina väljare, då pendlade valresultaten mellan 45 och dryga 50 procent. Idag är uppförsbacken lång mot detta hägrande mål.

Bortom den egna plånboken
"Politik är att vilja", det har vi hört. Men viljan måste vara tydlig och idébaserad. Människor är kloka och kan också se bortom den egna plånboken.
Vill se ett samhälle omkring sig som är tryggt och varmt. En värld som är rättvis. Se framtiden an med tillförsikt för barn och barnbarn. Då håller det inte att göra utspel om sänkt moms på krogen. Det blir futtigt och uppgivet.
Under uppbyggnaden av välfärden fanns självklara ingredienser att ta in, trygghet, jämlikhet och solidaritet. Systematiskt betade Socialdemokratin då av det som krävdes för att medborgarna skulle få en grundtrygghet och en successivt förbättrad ekonomi som gav möjlighet också till semesterresor, eget hem och egen bil. Dessutom solidaritetsreformer som bistånd till fattiga länder där Socialdemokraterna tog beslut om en procent till u-hjälp redan 1960. Dessutom kulturupplevelser för alla med 1974-års kulturpolitik. Detta skapade delaktighet och framtidshopp, att vara del i något större än vardagen.
Visst har samhället och världen förändrats. Men i grunden är människors behov, längtan och drömmar precis desamma. Lär av historien. Vaska fram guldkornen. Tänk nytt och solidariskt. Låt människor bli delaktiga.