Historien kan lära oss hur vi motverkar nazismens uppkomst

Politik2009-11-12 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Snälla herrar Lundström och Lundin. Varför lägga ner så mycket energi på att förneka fakta. Hitler fick en maktposition i Tyskland genom fria och demokratiska val.
Jag hävdar fortfarande att 37,3 procent i valet 1932 var ett starkt folkligt stöd. Beklagansvärt, sett med historiska ögon, men ändå. I Sverige idag finns, som ni vet, inget parti som enskilt kommer upp på den nivån. Bara som en jämförelse.
Jag vet att situationen var komplicerad i Tyskland när man går in i 30-talet. Bakgrunden var förstås sviterna av Första Världskriget och en orättvis fredsuppgörelse som skapade revanschism.

Ett barns uppväxt
Det blev en grogrund för vad som komma skulle. Det som under 30-talet förde Hitler till den diktatoriska makten har ni båda på ett kunnigt sätt redovisat. Det är bra. Det känner de flesta redan till.Jag har försökt att skala bort detta för ett ögonblick för att se några andra viktiga faktorer. Ett barns uppväxt kan man inte bortse från. Det gäller också lille Adolf. Det är inte liktydigt med att göra det lätt för sig, som Lundin säger. Men för en historiker är detta sällan redovisat eller analyserat i historiska betraktelser. Det är synd, men förståeligt eftersom det kräver kompletterande vetenskaplig kompetens.

De demokratiska valen
Det andra är alltså de demokratiska valen under flera år som de facto förde Hitlers nationalsocialistiska parti till en maktposition. Utan den plattformen hade det nog varit svårt att agera. Låt vara att de revanschistiska strömmarna var starka i Tyskland, förstärkta av en irritation över judarnas framgångar i samhället, som successivt övergick till hat. Och vart det ledde, det vet vi alla.
Min poäng, och den är viktig, är att man alltid måste se helheten och att tidigt försöka förstå sammanhang. Kanske hade det varit möjligt att förebygga det som hände i Tyskland. Jag tror det. Nu blev det inte så. Men lärdom fick mänskligheten, även om den var förfärande dyrköpt. Denna lärdom måste vi ta med oss in i vår tid, nu när sverigedemokraterna står och bankar på riksdagsporten, som Lundin påminner oss om.

Förebyggande arbete
Och det är just detta, att vi måste lära av historien så att inte odemokratiska krafter får fotfäste, att de inte ens uppkommer i vår demokrati. Då handlar det om förebyggande arbete. Då handlar det om att se och förstå helheten.
Då handlar det om att vi måste se barnet och dess grundläggande behov. Då handlar det om att ge föräldrar stöd och skolan resurser.
Om detta må vi också berätta...