Hiv/aids angår oss alla!

Politik2006-12-01 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I Sverige är medvetenheten om hiv/aids skrämmande obefintlig. Gemene man tycks tro att det inte kan drabba ett relativt välmående land som Sverige - som om sjukdomar skulle stanna vid nationsgränser!
Hiv/aids smittar genom sexuellt umgänge (eller blodstransfusion) och det är såvitt jag förstått något som även svensken ägnar sig åt.
Således är vi också i farozonen eftersom smittan är geografiskt gränslös. Det är inte heller ett marginellt problem som bara drabbar en viss sorts människor.

Afrika och Baltikum
Många förknippar hiv/aids med Afrika, med fattigdom och elände och den bilden stämmer delvis. Hiv/aids har på grund av okunskap och bristande resurser drabbat Afrika explosionsartat.
I vissa delar av Afrika finns det bara barn och gamla, detta eftersom den unga och medelålders befolkningen fallit offer för hiv/aids.
Dock är inte Afrika längre den del av världen där hiv/aids sprider sig snabbast. Den snabbaste spridningen förekommer i Baltikum, med andra ord skrämmande nära Sverige. Hur nära måste smittan komma för att vi skall börja ta hiv/aids på allvar?
Smittan finns dessutom redan i Sverige även om spridningen lyckligtvis fortfarande är liten, men det legitimerar oss inte att ignorera problemet. Det finns mycket att göra för att hindra spridningen och öka kunskapen kring hiv/aids.
Ett sätt är att skänka pengar till forskningen kring sjukdomen och till informationsinsatser i mindre bemedlade delar av vår värld, men det mest verkningsfulla tror jag är att själv sprida kunskap, ta sig tid att prata med varandra.

Pengar och kunskap
Genom att sprida kunskap kan vi hindra så många människor från att falla offer för det som sannolikt är ett av vår tids svåraste befolkningshot.
Den 1/12 är det Världsaidsdagen. Tag då ditt ansvar och gör en insats, om än aldrig så liten! Skänk en slant till hiv/aids-forskningen eller våga ta upp frågan med någon i din närhet - kunskap är nyckeln till färre smittade i framtiden!
Framtiden är inte enbart dyster ifråga om hiv/aids. Ett, som jag ser det, stort framsteg är att man i Vatikanen har börjat se över sin tidigare så fientliga syn på preventivmedel.
Om Vatikanen inte längre fördömer användandet av preventivmedel, som till exempel kondom, har vi kommit en bra bit på väg mot färre smittade.

Kondomer hjälper
Förutom total avhållsamhet är kondomen som bekant ett av de bästa skydden mot hiv/aids. Påvens makt i till exempel i Sydamerika och delar av Afrika är stor och om han fram över tillåter sina efterföljare att använda skydd vid sexuellt umgänge, kan mycket lidande undvikas.
Att sitta och vänta på att andra skall göra jobbet, bidrar emellertid föga till en bättre värld. Även om hiv/aids inte just nu finns i vår närmiljö, har vi inte rätt att titta åt ett annat håll.
Vi har ett solidariskt ansvar att axla och vi bär alla ansvar för att stoppa spridningen av hiv/aids. Nyckeln i det här är kunskapen.
Kunskapen vi kan sprida här hemma, till de i vår närmaste omgivning, men också genom våra ekonomiska bidrag som möjliggör att information också sprids i andra delar av världen. Hiv/aids angår alla - gör något!