Hög tid för verklig Public service
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Naturligtvis är det bra att man tar ansvar för den levande kulturen genom att bland annat trygga symfonikerna. Likaså är det viktigt med en bra kulturbevakning i SVT. Men detta är knappast rätt väg. SVT blir varken bättre eller mer inriktad på Public service för att de får mer pengar. Man kommer, om propositionen går igenom, att ha en årsbudget på hela 6,7 miljarder kronor år 2010. Denna enorma summa kan användas mycket bättre och ge mer och bättre teve och radio utan extra tillskott.
Den konstruktion vi har idag med statliga kanaler är en rest från den tiden då teve och radio var statliga monopol. Så är det inte längre. Någon gång måste statsmakten anpassa sig till detta och våga ta i frågan om hur mycket och vad man ska göra på detta område. I det långa loppet är det inte rimligt att passivt låta ett föråldrat system rulla på. Effekten blir just det vi ser nu, staten måste betala in mer pengar för att företaget ska sköta sin kärnuppgift. Det är inte hållbart.
Vad som måste till är politisk vilja att omstöpa kanalerna så att de ägnar sig åt just Public service och inget annat. Det finns inget behov av att ha statliga kanaler som gör underhållningsprogram som det går 13 av på dussinet. Det klarar de kommersiella kanalerna mycket bättre utan statligt stöd och utan att ta ut över två tusen kronor om året i licensavgift.
En borgerlig regering borde våga göra något annat än att passivt skjuta till mer pengar. Vad som behövs är en riktig vision om hur Sveriges radio ska kunna leverera enbart program av generellt allmänintresse såsom inom ämnena: Historia, nyheter, kultur, natur, litteratur, filosofi, vetenskap och samtidsbevakning. Det är bland dessa och liknande ämnen man finner riktig Public service.
Om statens kanaler fokuserar på att göra det och göra det bra behövs inte längre lika många kanaler, inte lika mycket sändningstid och inte lika mycket resurser. Man blir slankare, mer adekvat, bättre och billigare. Då behövs inte tillskott som konkurrerar med andra angelägna satsningar, inom kulturområdet där det finns så mycket mer som behöver resurserna betydligt bättre än statliga kanalers nöjesprogram.
Det behövs bara en blick utåt för att se hur länsmusiken drar ned, museer inte har personal och resurser för att visa samlingarna, hur lokaler och kulturmiljöer förfaller. Problemlistan kan göras väldigt lång inom kultursfären. Mot den bakgrunden är det inte rimligt att ösa sparsmakade kulturresurser över en redan välnärd statlig radio och teve.