För närvarande diskuteras det på flera håll vad som är avgörande för Gotlands utveckling. Pusselbitarna är många och en av dem är Högskolan på Gotland. Ett lärosäte som enligt mig är en vital del i det gotländska samhället på fler än ett sätt och som verkligen bidrar till Gotlands dragningskraft och dynamik.
Högskolan på Gotland står emellertid helt klart inför ett vägval, där vi gotlänningar bör bekänna färg, diskutera hur vårt lärosäte bör fungera i framtiden.
Högskolans framtid hotad
Från regeringen har det tydligt uttryckt att de svenska lärosätena är för många till antalet och att fusionsprocessen går för långsamt. Från dylika uttalanden till att fundera över den gotländska högskolans framtid är det inte långt.
Högskolan på Gotland är sårbar på grund av sin litenhet, men viktig för ön. Hur bör Högskolan på Gotland agera och vad gynnar mest Gotland som helhet?
Bör Högskolan på Gotland därmed slå sig samman med ett annat lärosäte enligt principen "starkare tillsammans" eller gör en sådan lösning att Högskolan på Gotlands dragningskraft försämras?
Svar på frågan ruvar jag inte på, däremot tycker jag att frågan är oerhört viktig och torde engagera många runt om på Gotland - inte minst sett ur ett arbetsmarknadsperspektiv där Högskolan på Gotland är en nyckelspelare ifråga om att förse arbetsgivare med kompetenta medarbetare.
Det är av yttersta vikt att en debatt förs på bred front om Högskolan på Gotlands framtid; den är intimt förknippad med Gotlands framtid som plats att leva och verka på!
I tisdags var det Internationella Kvinnodagen, som S-kvinnor Gotland uppmärksammade genom att tillsammans med flera andra organisationer bjuda in till tal, fackeltåg, dansuppvisning samt bio. Filmen som visades heter "Pink saris" och handlar om ojämlikhet i Indien, dels ur ett klass- dels ur ett könsperspektiv.
Ledighet med barnen
Efter filmen har jag reflekterat en del över de makterövringar svenska kvinnor åstadkommit före oss, som borgat för den relativa frihet vi kvinnor har idag, att leva och verka.
Denna frihet är emellertid inte självklar, utan måste försvaras varje dag - inte minst utifrån perspektivet att kvinnor och män år 2011 fortfarande inte är jämställda. Det märkte jag till exempel på min egen Facebook-vägg, där en diskussion pågick om tredelning av föräldraförsäkring. En fråga vars sprängkraft jag aldrig upphör att förvånas över. Hur kan det fortfarande vara kontroversiellt att båda föräldrar ska vara hemma med barnen när de är små?
Motståndarna till tredelad föräldraförsäkring tycker att familjen själv ska få välja, utifrån att familjen till exempel inte har råd med att "låta" mannen vara hemma.
Löneskillnader mellan könen
Detta leder direkt in på kärnan i problemet: löneskillnader mellan kvinnor och män, vilka bör bekämpas med betydligt större kraft än idag, så att föräldraledighet blir ett realistiskt alternativ för båda föräldrarna.
Hela vårt samhälle vinner på att båda föräldrarna tar ett större ansvar för sina familjer. Ni vet väl förresten att forskning visar att relationer där man delar på föräldraledigheten är avsevärt mer sällsynta i separationsstatistiken? Dela, för kärlekens skull!