Högskolan fixar statistiken
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ungdomskullar
Naturligtvis vill inte trion kännas vid att så skulle vara fallet. Nej, enligt dem är det de ökande ungdomskullarna som gör behovet av nya studieplatser så stort just nu. Utspelet präglas vidare av en polemisk ton riktad mot den borgerliga alliansen i allmänhet och folkpartiet i synnerhet. De anklagas för att vilja ransonera tillgången till högre utbildning, slå in på en väg som leder till lägre ambitioner, lägre löner och svagare välfärd.
Beskyllningen om ransonering, som handlar om att inte vilja bygga ut antalet platser utan satsa på lärarresurser istället, kommer i en annan dager sett mot bakgrund av antagningsuppgifterna från Verket för högskoleservice (VHS). Av dem framgår att bara ett fåtal utbildningar präglas av riktigt hård konkurrens om platserna, till exempel dem till läkare och arkitekt. För nästan hälften av utbildningarna finns inga kvarstående reserver alls, skriver VHS. Med andra ord, alla behöriga sökande har antagits.
Kunskapsluckor
Vad gäller lägre ambitioner är det omöjligt att inte fundera över vilka konsekvenser den snabba utbyggnaden, en dubblering av platserna på tio år, har haft för kvaliteten. Den mycket tydliga fokuseringen på kvantitet har inte vägts upp av en tydlig satsning på att innehållet i studierna ska hålla bästa klass. Det går dels ut över forskningen, dels tvingas högskolor ägna tid åt att täppa igen kunskapsluckor från gymnasiet, som i sin tur måste hantera följderna av brister från grundskolan.
Arbetslöshet
Än mer problematiskt är dock att akademikerarbetslösheten är hög i Sverige i dag. Många utbildar sig direkt till arbetslöshet. Sacos samhällspolitiske chef Gunnar Wetterberg sätter fingret på problemet när han säger att det har spridits en uppfattning att högre utbildning är en säker väg till arbete.
Visst kan utbildning oavsett jobbutsikterna vara personlighetsutvecklande. Men det är en annan sak än utmaningarna som kommer av den globala ekonomin. Det är ytterst den som regeringen och samarbetspartierna anför som skäl för sin utbildningssatsning. För det där med att dölja arbetslöshet, det nämner de så klart inte.