I måndags hade jag förmånen att som representant för Region Gotland välkomna Högskolan på Gotlands nya studenter. Söktrycket är högre än på länge och det var varmt och fullt med folk i cafeterian när välkomsttalen skulle hållas.
Det var med uppriktig glädje jag vände mig till studenterna. För ganska precis nio år sedan var jag i deras situation. Jag minns glädjen och förväntan, nyfikenheten och ivern.
Den svenska arbetarrörelsen har påverkat samhällsutvecklingen med devisen "kunskap är makt", en devis som aldrig blir omodern, och som tål att upprepas.
Nyckeln till frihet
Jag berättade för högskolans nya studenter att åren på Högskolan på Gotland förändrade mitt liv. Det var ingen överdrift dagen till ära. Utbildning är nyckeln till frihet, den öppnar nya dörrar och gör människan stark och modig.
Att högre utbildning bedrivs på Gotland har varit och är ett enormt lyft för hela det gotländska samhället. Att utbildning blir tillgängligt för fler, genom distansstudier eller plötslig geografisk närhet, är alltid en vinst.
Jag är så oerhört glad att Högskolan på Gotland - i dessa tider av omdaning där den borgerliga regeringen enbart predikar större enheter - befinns ha så många kvalitéer att ett av Sveriges främsta lärosäten vill gå samman med Högskolan på Gotland. Det ger anledning till stolthet!
Mycket arbete återstår dock inför samgåendet och det är viktigt att framtida Campus Gotland under Uppsala universitet får bästa tänkbara förutsättningar. Fungerande högre utbildning är en förutsättning för Gotlands utveckling som region.
Att studenterna stannar kvar
Jag nöjde mig inte med att säga välkomna till Högskolan på Gotlands nya studenter. Å Region Gotlands vägnar ville jag så klart också säga tack.
Tack för att de alla valt Högskolan på Gotland och därmed också Region Gotland. De är viktiga för Gotland under sin studietid, men förhoppningsvis också efter den, då jag hoppas att de alla väljer att stanna kvar här. Från Region Gotlands sida har vi ett ansvar gentemot våra nya invånare. Ett ansvar att på alla upptänkliga vis visa på att Gotland är en unik plats att leva på.
Det sker i så väl stora som små möten, men också i konkreta förändringar som till exempel fler studentbostäder och ny avgiftslösning för parkeringar.
Att nyinflyttade trivs här
Dessutom måste fler få upp ögonen för den gotländska arbetsmarknaden, här finns ju många spännande arbets- och praktiktillfällen, liksom ett oerhört rikt föreningsliv.
Jag utgår ifrån att vi alla gör vårt bästa för att våra nyinflyttade från när och fjärran ska trivas här. Ju fler vi är, med olika sorters erfarenheter, desto starkare blir vi tillsammans, som region!