Högskolans betydelse för Gotland

Foto: Bengan Zettergren

Politik2011-10-12 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

För Centerpartiet har de regionala högskolorna alltid varit en hjärtesak. Vi har varit väldigt aktiva tillskyndare att de kom till, så också på Gotland.

För mig är det tydligt att dagens diskussion om egen högskola kontra att gå upp i ett större universitet, långsiktigt, egentligen handlar om högskoleverksamhetens vara eller inte vara på ön. Signalerna från de regionala högskolornas motståndare är övertydliga, de ska avvecklas!

Ser man vad Högskolan på Gotland har åstadkommit på de 13 år den har funnits så blir man imponerad. Gotlänningarna har gått från att haft lägst utbildningsnivå i landet för att i dag vara uppe i rikssnittet.

Många har också kunnat studera lite senare i livet tack vare de distansutbildningar som högskolan ger så framgångsrikt. Samtidigt så har högskolan varit en väldigt aktiv part för stötta med riktade utbildningar av bristyrken mot öns näringsliv.

Högskolan på Gotland måste utvecklas vidare med ett tydligare ledarskap, nischa sig mera och utveckla samarbetet med näringslivet, regionen och Uppsala universitet ytterligare.

Utmaningarna är tydliga, att sitta still i båten är inget alternativ!

Det är brist på svensk julskinka i år. Med normala marknadsmekanismer så borde därmed priset stiga och grisbönderna då få markant bättre betalt för sina slaktdjur. För mig är det väldigt frustrerande att se livsmedelsproduktionens avveckling i Sverige. Maten har aldrig varit billigare än i dag. Det finns bara en långsiktig lösning, höjt pris på marknaden. Nu är det akut att handeln och jordbruksnäringen sätter sig vid samma bord och tar fram en gemensam strategi. Ica har här ett extra ansvar som tydlig marknadsledare. Annars finns snart ingen svensk julskinka att köpa alls!

Martin Hedberg, klimatexpert och meteorolog var i måndags med på ett seminarium på högskolan med temat "Varför vindkraft?". Hans budskap var övertydligt; klimatförändringen kommer bli väldigt mera påtaglig än vad gemene man förstår. Även om vi klarar att begränsa temperaturhöjningen till + 2 grader (i dag är det redan +0,8 grader), kommer till exempel havsvattennivån att stiga med minst fem meter!

Varför diskuteras inte subventionerna av de fossila bränslena idag? Det är uppenbart att de fossila bränslena bara bär en bråkdel av sina verkliga kostnader de förorsakar i form av klimatpåverkan. Samtidigt som det förs en ganska aktiv debatt kring till exempel vindkraftens subventionsgrad. Vindkraften har i dag ett stöd på cirka 1 öre per kilowattimme, en kostnad som alla elkonsumenter får bära via elräkningen. Dessa pengar förs över via elcertifikatsystemet till de förnyelsebara energislagen för att snabba på energiomställningen. Den svenska energidebatten silar verkligen mygg och sväljer kameler just nu!

Ibland får man tankeställare som verkligen rör runt djupt i ens inre. Som för tre veckor sedan när goda kompisen och förebilden Christer fick en helt oväntad stroke efter ett gemensamt träningspass på rullskidor. Chocken var stor för oss alla. Nu är vi många som hoppas att han tillfrisknar så bra det bara går. Sådana händelser i ens närhet gör att man öppnar ögonen för det självklara.

Lev i nuet - livet går inte i repris!