Högskolans framtid under lupp

Politik2011-08-27 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Framtiden för Högskolan på Gotland är under utredning. Med förändrade former för framtidens högskola blir självständighet eller samgående en viktig fråga som högskolan måste besvara. I självständigheten finns uppenbara styrkor som större kontroll över det egna utbildningsutbudet och formerna för lärande. Men svagheten är desto viktigare att beakta, majoriteten av studenterna på högskolan läser distanskurser och har inte samma benägenhet att klara av sina kurser - vilket drabbar högskolans ekonomi. Står man själv som mindre lärosäte så står man också ostadigt när det blåser.

Ett av alternativet som har nämnts är att högskolan går ihop med Uppsala Universitet eller Södertörns högskola. Uppsala Universitets styrka är varumärket, styrkan i forskning och att ett etablerat samarbete redan finns. För Gotlands del skulle ett samgående möjliggöra att studenter vid Uppsala Universitet väljer att läsa delar av sin utbildning på Gotland. Högskolan på Gotland skulle kunna erbjuda ett bredare utbud av kandidatprogram medan Uppsala med sin forskningsprofil erbjuder masterprogram.

Södertörns högskola är en väg jag inte rekommenderar, högskolan är relativt ny och har inte etablerat sig som ett skickligt lärosäte för forskning. Man är dålig på att hämta in forskningsanslag från näringslivet.

Väljer Högskolan på Gotland tryggheten i samarbete framför forskningsfriheten men samtidigt osäkerheten i att stå själv bör man inte välja ett alternativ som innebär en halvmesyr.

För Högskolans på Gotland del tror jag att det bästa vore om man oavsett frihets- eller trygghetsalternativ valde ett kursutbud mer anpassat för det lokala näringslivet. Arkeologi i all sin ära men ett viktigt komplement till de bildande kurserna på högskolan vore riktiga utbildningsprogram där studenterna har en möjlighet på den lokala arbetsmarknaden efteråt. Istället för att satsa på datorspelsdesign, där det enligt min vetskap inte finns något starkt lokalt näringsliv skulle Gotland som region tjäna på ett förbättrat utbildningsprogram inom exempelvis ekonomi, turism och jordbruk.

Då skulle regionen få något mer tillbaka av utbildningarna än korttidsboende studenter. Vilket är ett viktigt uppdrag för Sveriges alla regionala högskolor om de vill bevara sitt existensberättigande.